Koniec plytvaniu: 6 skvelých spôsobov, ako využiť prezreté jahody

prezreté jahody recepty

Written by Farma Beri

28 júna, 2023

Jahody sú jedno z najobľúbenejších letných ovocí, no často sa stane, že si ich nezjeme všetky a zvyknú prezrieť. Namiesto toho, aby ste ich vyhodili, existuje niekoľko skvelých spôsobov, ako využiť prezreté jahody a zamedziť plytvaniu jedlom. Toto chutné ovocie vám môže môžete spracovať aj keď je prezreté. Tu je niekoľko nápadov, ako využiť prezreté jahody.

Džemy, želé a omáčky

Prezreté jahody sú ideálne na prípravu džemov, želé alebo omáčok. Stačí ich uvariť s cukrom a vytvoriť vynikajúci ovocný džem TU NÁJDETE NÁŠ RÝCHLY JAHODOVÝ DŽEM, ktorý môžete natrieť na chlieb alebo použiť ako náplň do koláčov. Jahodové želé sa tiež skvele hodí na posúdenie raňajkových cereálií alebo na ozdobenie dezertov.

Smoothie a šťavy

Prezreté jahody sú skvelým doplnkom do smoothie alebo štiav. Môžete ich zmraziť a následne použiť pri príprave osviežujúceho a zdravého nápoja. Pridajte ich do mixéra spolu s ďalším ovocí,  jogurtom a ľadom a vytvorte si vlastnú lahodnú jahodovú lahôdku.

Pečnie

Prezreté jahody sa dajú využiť aj pri príprave rôznych pečených dobrôt. Pridajte ich do koláčov, muffinov,cheesecakeov alebo galetiek. Prezreté jahody môžu zabezpečiť šťavnatú a sladkú chuť do vašich pečených dobrotách.

Omáčky

Prezreté jahody sú tiež skvelým základom pre rôzne varené omáčky. Môžete ich zmiešať so štipkou cukru, citrónovou šťavou a inými bylinkami a nechať ich zredukovať na nízkej teplote. Výsledkom bude bohatá a sladká omáčka, ktorú môžete použiť na ozdobenie mäsa alebo zmrzliny.

Gumení macíkovia

Jahody očistíme a poriadne rozmixujeme ručným mixérom. Následne zmes precedíme cez jemné sitko aby sme odstránili drobné semienka. Zmes nalejeme do hrnca a pridáme vodu a med a povaríme. Odstavíme na 5-10 min. Keď je zmes teplá pridávame za stáleho miešania želatínu.  Zmes by mala mať jemnú konzistenciu bez hrudiek. Ak sa vám stane, že sú v zmesi hrudky ešte raz rozmixujte a preceďte ju ešte raz cez sitko. Zmes vylejeme do formičky na medvedíkov a dáme stuhnúť do chladničky. Ak nemáte formu na medvedíkov, zmes môžete vyliať v tenkej vrstve na plech a následne ju nakrájať na drobné kocky. CELÝ RECEPT NÁJDETE TU.

 

Jahodová koža

Jahody rozmixujeme na jemnú konzistenciu v mixéry. Na plechy (asi 3 veľké, záleží od veľkosti plechu) dáme papier na pečenie.  Zmes rozotrieme špachtľou na papier na pečenie na tenkú vrstvu. Rúru si predhrejeme na 90 stupňov. A takto „kožu“ sušíme 9-10 hodín. Ak si chcete pripraviť raw verziu, kožu sušte na 39 stupňov na 12-14 hodín. Kožu si tiež môžete usušiť aj na slnku. Nezabudnite ju prekryť sitom, aby sa nezapáčila vtákom. Dôkladne vysušenú kožu opatrne odlepujte od papiera, nakrájajte ju na pásiky a stočte. Skladujte ju v izbovej teplote a vo fólií. Koža takto vydrží dva mesiace.

Prečítajte si tiež:

Jahodová roláda

Jahodová roláda

  Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?  ...