Celozrnná jahodová galetka

Jahodová galetka

Written by Admin

1 júna, 2023

Keďže teraz je už obdobie sladkých jahôdok, je najvyšší čas ich vo veľkom konzumovať a vypekať chutné zákusky. Galetka pripomína sladkú pizzu. Môžete tam vlastne nakombinovať akékoľvek ovocie. A toho sa tam zmestí naozaj veľa, aj kilo jahôdok.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg jahôd
  • 250 g celozrnnej múky (špaldová)
  • 150 g masla
  • 2 vajcia
  • 50 g stévie (prípadne práškového cukru)
  • 80 g trstinového cukru
  • prípadne iné ovocie alebo bylinky

Ako na to:

  1. Vymiesime si cesto z celozrnnej múky, 1 vajíčka a masla, dosladíme stéviou. Cesto by malo byť súdržné, aby sa dalo zabaliť do potravinovej fólie. Takto zabalené necháme odstáť asi hodinku. Pokiaľ je priveľmi teplo, je ideálne, aby odstálo aj v chladničke alebo na studenšom mieste.
  2. Umyjeme jahody a odstránime stopky. Nakrájame ich na plátky alebo podľa vlastnej kreativity, ako sa budú na galetku ukladať.
  3. Ak chceme, môžeme jahôdky zapracovať aj do ovocnej zmesi s iným ovocím, prípadne aj kukuričným škrobom.
  4. Odpočinuté studené cesto vyvaľkáme na asi 5-centimetrový plát. Podľa toho, či chceme jednu väčšiu galetku. alebo viacero menších, spravíme si potrebný okrúhly tvar tak, aby sa dalo cestíčko ešte navýšiť po kraji. Niekedy sa treba rozhodnúť aj podľa konzistencie cesta, či sa robia ľahšie menšie kusy galetiek.
  5. Cesto od stredu zaplníme jahôdkami a potom zalomíme okraje nahor, aby všetko vnútri držalo. Vrch posypeme trstinovým cukrom, cesto zvrchu natrieme vajíčkom.
  6. Galetky pečieme približne pol hodiny na 180 °C.
  7. Dobrú chuť!

il.foto/adobe

Prečítajte si tiež:

Vanilková panna cotta s jahodami

Vanilková panna cotta s jahodami

Panna cotta je svieži dezert, ktorý sa pripravuje celkom netradične. Síce sa varí, ale v skutočnosti by zmes nemala zovrieť. Vychutnajte si mliečnu želatínovú pochúťku so sviežimi červenými jahôdkami. Ešte stále stíhate aj s tými čerstvými.   Na panna cottu...

Starostlivosť o jahody po zbere

Starostlivosť o jahody po zbere

Pre viacerých pestovateľov už v rámci domácej úrody jahôdky dávno odrobili svoju prácu. Ešte stále sa však nájdu odrody jahôd, ktoré rodia aj počas skorej jesene, a to aj v našom podnebnom pásme. Starostlivosť o rastliny jahôd po odovzdaní úrody sa však veľmi nelíši....