Celozrnná jahodová galetka

Jahodová galetka

Written by Admin

1 júna, 2023

Keďže teraz je už obdobie sladkých jahôdok, je najvyšší čas ich vo veľkom konzumovať a vypekať chutné zákusky. Galetka pripomína sladkú pizzu. Môžete tam vlastne nakombinovať akékoľvek ovocie. A toho sa tam zmestí naozaj veľa, aj pol kila jahôdok.

Budeme potrebovať:

  • 500 g jahôd
  • 250 g celozrnnej múky (špaldová)
  • 150 g masla
  • 2 vajcia
  • 50 g stévie (prípadne práškového cukru)
  • 80 g trstinového cukru
  • prípadne iné ovocie alebo bylinky

Ako na to:

  1. Vymiesime si cesto z celozrnnej múky, 1 vajíčka a masla, dosladíme stéviou. Cesto by malo byť súdržné, aby sa dalo zabaliť do potravinovej fólie. Takto zabalené necháme odstáť asi hodinku. Pokiaľ je priveľmi teplo, je ideálne, aby odstálo aj v chladničke alebo na studenšom mieste.
  2. Umyjeme jahody a odstránime stopky. Nakrájame ich na plátky alebo podľa vlastnej kreativity, ako sa budú na galetku ukladať.
  3. Ak chceme, môžeme jahôdky zapracovať aj do ovocnej zmesi s iným ovocím, prípadne aj kukuričným škrobom.
  4. Odpočinuté studené cesto vyvaľkáme na asi 5-centimetrový plát. Podľa toho, či chceme jednu väčšiu galetku. alebo viacero menších, spravíme si potrebný okrúhly tvar tak, aby sa dalo cestíčko ešte navýšiť po kraji. Niekedy sa treba rozhodnúť aj podľa konzistencie cesta, či sa robia ľahšie menšie kusy galetiek.
  5. Cesto od stredu zaplníme jahôdkami a potom zalomíme okraje nahor, aby všetko vnútri držalo. Vrch posypeme trstinovým cukrom, cesto zvrchu natrieme vajíčkom.
  6. Galetky pečieme približne pol hodiny na 180 °C.
  7. Dobrú chuť!

il.foto/adobe

Prečítajte si tiež:

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

25.október, Bruty. S nástupom zimného obdobia si mnohí myslia, že čerstvé paradajky a jahody sú na pultoch iba z dovozu. Slovenská farma Beri však túto predstavu vyvracia a zabezpečuje kvalitné, chutné a dostupné jahody a paradajky priamo z domácich pestovateľských...