Jahody si snáď každý z nás predstaví najmä v nejakých sladkých dezertoch. Avšak toto sladučké ovocie vie doladiť aj recepty, ktoré sa zvyknú robiť najmä na slano. Inokedy je zas vždy veľa iných ingrediencií, ktoré pred jahodami jednoducho uprednostníme. Tak nám ani nemusí napadnúť, že by sme si upiekli jahody namiesto zemiakov.
Jahodový šalát s neobvyklými chuťami
Budeme potrebovať:
- 250 g jahôd,
- 100 g rukoly
- 150 g mozzarelly
- 40 g šunky prosciutto
- 1 malá cibuľka
- 1 uhorka
- 50 g orieškov (píniové, pekanové, vlašské)
- 20 g slnečnicových semiačok
- 50 g sušených brusníc
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL medu
- 2 PL balsamico octu
- čierne korenie
- soľ
- parmezán s pažítkou alebo bazalkou na posýpku
Ako na to:
- Všetky potrebné suroviny očistíme a nakrájame na vhodne veľké kúsky.
- Oriešky môžeme aj rozmixovať, aby bol šalát jemnejší.
- Zmiešame dokopy a duchutíme.
- Na záver postrúhame navrch syr a priložíme bylinky.
Jahodová omáčka
Budeme potrebovať:
- 150 g jahôd
- Octu balsamico/jablčný ocot
- čierne mleté korenie
- citrónová šťava
- cesnak
- cibuľa/múka
- olivový olej
Ako na to:
- Spravíme si zápražku na oleji (môže byť aj s cibuľkou alebo s múkou). Pridáme roztlačený cesnak.
- Pridáme nakrájané jahody, pokvapkáme citrónovou šťavou. Prípadne podlejeme vodou tak, aby bola hmota jemne hustá.
- Necháme zovrieť a dochutíme korením a balsamicom.
- Podávame k mäsu alebo k čomukoľvek na grilovačke.
Zapekané jahody
Budeme potrebovať:
- 300 g čerstvých jahôd
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- mleté čierne korenie
- tymián
- soľ (himalájska)
- voda
Ako na to:
- Predhrejeme trúbu na 180 °C.
- Jahody umyjeme a očistíme. Nakrájame tak, aby boli všetky kúsky približne rovnako veľké.
- Do zapekacej misy nalejeme trošku vody (len na zavlhčenie dna). Vložíme jahody a dochutíme zvyšnými ingredienciami okrem soli.
- Pečieme približne 30 minút.
- Necháme vychladnúť a posypeme soľou.
- Podávame k sladkým i slaným jedlám a skladujeme v chladničke.
Dobrú chuť!