Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?
Ingrediencie:
- 250 g jahôd
- 4 vajíčka
- 80 g hladkej múky
- 2 PL kyslej smotany
- 200 g smotany na šľahanie
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 25 g práškového cukru alebo stévie
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- biela alebo ruby čokoláda
Postup:
- Plech vystelieme papierom na pečenie. Predhrejeme rúru na 200 stupňov C.
- Pripravíme si mäkké piškótové cesto. Rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtky a bielka. Bielka odložíme.
- Žĺtky, cukor a vanilku vyšľaháme mixérom až kým sa hmota nespojí. Vo výsledku by mala byť dostatočne nadýchaná.
- V ďalšej miske vyšľaháme bielka s cukrom na tuhý sneh. Odložíme do chladničky.
- Zvlášť zmiešame aj múku s práškom do pečiva a precízne ho preosejeme na sneh z bielkov. Všetko dôkladne a opatrne premiešame.
- Opatrne zmiešame aj so žĺtkovou zmesou. Primiešame tiež 2 PL kyslej smotany.
- Zmes rozotrieme na pripravený plech a pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 – 20 minút.
- Kým sa cesto pečie, pripravíme si náplň z jahôd a smotany. Vyšľaháme smotanu s vanilkou a zmiešame s primerane nakrájanými jahodami. Odložíme do chladničky. TIP: Môžeme pridať aj tvaroh, biely jogurt alebo mascarpone, chia semienka či citrónovú šťavu.
- Keď je cesto na roládu už upečené, čistú utierku posypeme cukrom a prevrátime na ňu roládový korpus. Odstránime papier na pečenie a cesto s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.
- Cesto neskôr rozprestrieme, môžeme aj trochu rozvaľkať a potrieme ho jahodovo-smotanovou zmesou. Znova zrolujeme a v chladničke necháme stuhnúť.
- Vyberieme najskôr po polhodinke.
- Necháme roztopiť bielu alebo ruby čokoládu a roládu ňou polejeme.
- Dobrú chuť!