Jahodová roláda

jahodová roláda

Written by Admin

18 marca, 2024

 

Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?

 

Ingrediencie:
  • 250 g jahôd
  • 4 vajíčka 
  • 80 g hladkej múky
  • 2 PL kyslej smotany
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 25 g práškového cukru alebo stévie
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • biela alebo ruby čokoláda

 

Postup:
  1. Plech vystelieme papierom na pečenie. Predhrejeme rúru na 200 stupňov C.
  2. Pripravíme si mäkké piškótové cesto. Rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtky a bielka. Bielka odložíme. 
  3. Žĺtky, cukor a vanilku vyšľaháme mixérom až kým sa hmota nespojí. Vo výsledku by mala byť dostatočne nadýchaná. 
  4. V ďalšej miske vyšľaháme bielka s cukrom na tuhý sneh. Odložíme do chladničky.
  5. Zvlášť zmiešame aj múku s práškom do pečiva a precízne ho preosejeme na sneh z bielkov. Všetko dôkladne a opatrne premiešame. 
  6. Opatrne zmiešame aj so žĺtkovou zmesou. Primiešame tiež 2 PL kyslej smotany.
  7. Zmes rozotrieme na pripravený plech a pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 – 20 minút.
  8. Kým sa cesto pečie, pripravíme si náplň z jahôd a smotany. Vyšľaháme smotanu s vanilkou a zmiešame s primerane nakrájanými jahodami. Odložíme do chladničky. TIP: Môžeme pridať aj tvaroh, biely jogurt alebo mascarpone, chia semienka či citrónovú šťavu.
  9. Keď je cesto na roládu už upečené, čistú utierku posypeme cukrom a prevrátime na ňu roládový korpus. Odstránime papier na pečenie a cesto s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.
  10. Cesto neskôr rozprestrieme, môžeme aj trochu rozvaľkať a potrieme ho jahodovo-smotanovou zmesou. Znova zrolujeme a v chladničke necháme stuhnúť.
  11. Vyberieme najskôr po polhodinke.
  12. Necháme roztopiť bielu alebo ruby čokoládu a roládu ňou polejeme.
  13. Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Paradajkový zákusok

Paradajkový zákusok

Koláčik z paradajok? Aj taký zákusok sa dá pripraviť a ešte aký voňavý a chutný. Červené paradajky a chrumkavé zlatisté cesto vytvárajú ideálny zážitok aj na pohľad. Takže ide o zákusok pre všetky zmysly.   Ingrediencie Cesto 150 g múky 20 g masla 30 g...