Rýchle paradajkové tartaletky + dipy

paradajkové tartaletky z lístkového cesta

Written by Admin

8 septembra, 2023

Rýchle občerstvenie napríklad na desiatu alebo na turistiku. A pokojne aj k telke! Paradajkové tartaletky z lístkového cesta môžete skúsiť aj jednoduchou cestou, ale aj cestou pre väčších gurmánov. Aké chute vyskúšate?

Ingrediencie

  • lístkové cesto
  • cherry paradajky 
  • olivový olej
  • vajíčko
  • bazalka 
  • oregano

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 200 stupňov. 
  2. Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. 
  3. Umyjeme a nakrájame cherry paradajky.
  4. Lístkové cesto roztiahneme a rozdelíme na rovnaké časti, približne 6×6 centimetrov alebo väčšie. Vychádza to na 9 štvorčekov, resp. 12 kúskov. 
  5. Každý kúsok jemne nakrojíme asi centimeter od kraja. Cesto sa potom pri pečení nafúkne viac a vnútri lepšie udrží paradajky, prípadne inú náplň.
  6. Obdĺžniky z lístkového cesta položíme na plech a vyplníme kúskami paradajok.
  7. Vajíčkom natrieme okraje cesta na každom štvorčeku.
  8. Pokvapkáme olivovým olejom a prípadne dochutíme korením.
  9. Pečieme na stupňoch asi 20 minút. Dávame pozor na rúru, ak vyhrieva nerovnomerne, tak treba v polovici otočiť plech.
  10. Necháme vychladnúť a posypeme podľa chuti bylinkami. Podávame samotné alebo k dipu.

 

TIPY

Ak radi kombinujete viacero chutí, tieto zapekané tartaletky s paradajkami môžete doplniť aj artičokami, olivami, cesnakom alebo spraviť kompletnú zmes na smotanovom základe. Napríklad zmiešať mascarpone s vajíčkom, prípadne využiť kozí syr, ricottu alebo mozzarellu. Dochutiť tiež môžete citrónom s rozmarínom a tymiánom. Na zapečenie k paradajkám je výborná aj cukina.

paradajkové tartaletky z lístkového cesta 2

Paradajkové tartaletky z lístkového cesta s rôznymi náplňami. /il. foto, zdroj:Adobe

Pre veľmi mlsné jazyky, ktoré uvitajú aj niečo sviežejšie, je výbornou voľbou namáčať tartaletky do dipu. Či už cesnakového, bylinkového, chilli alebo uhorkového. Tie sa taktiež spravia veľmi ľahko a rýchlo, stačí len zmiešať tieto ingrediencie s množstvom podľa chuti:

Cesnakový dip
  • 1 kyslá smotana (150 g)
  • dva strúčiky cesnaku
  • čierne mleté korenie
  • trošku horčice
Bylinkový dip
  • 1 biely jogurt (120 g)
  • tymián
  • oregano
  • bazalka
  • muškátový oriešok (nastrúhaný)
  • mleté čierne korenie
Uhorkový dip
  • 1 biely jogurt (120 g)
  • uhorky (nastrúhané)
  • korenie
  • limetka (šťava)
Chilli dip
  • 1 kyslá smotana (150 g)
  • cibuľka (nadrobno nakrájaná)
  • chilli paprika (nadrobno nakrájaná)
  • soľ
  • korenie
  • tekvicový olej (1 PL)

Prečítajte si tiež:

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

25.október, Bruty. S nástupom zimného obdobia si mnohí myslia, že čerstvé paradajky a jahody sú na pultoch iba z dovozu. Slovenská farma Beri však túto predstavu vyvracia a zabezpečuje kvalitné, chutné a dostupné jahody a paradajky priamo z domácich pestovateľských...