Rýchle občerstvenie napríklad na desiatu alebo na turistiku. A pokojne aj k telke! Paradajkové tartaletky z lístkového cesta môžete skúsiť aj jednoduchou cestou, ale aj cestou pre väčších gurmánov. Aké chute vyskúšate?
Ingrediencie
- lístkové cesto
- cherry paradajky
- olivový olej
- vajíčko
- bazalka
- oregano
Postup
- Predhrejeme rúru na 200 stupňov.
- Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
- Umyjeme a nakrájame cherry paradajky.
- Lístkové cesto roztiahneme a rozdelíme na rovnaké časti, približne 6×6 centimetrov alebo väčšie. Vychádza to na 9 štvorčekov, resp. 12 kúskov.
- Každý kúsok jemne nakrojíme asi centimeter od kraja. Cesto sa potom pri pečení nafúkne viac a vnútri lepšie udrží paradajky, prípadne inú náplň.
- Obdĺžniky z lístkového cesta položíme na plech a vyplníme kúskami paradajok.
- Vajíčkom natrieme okraje cesta na každom štvorčeku.
- Pokvapkáme olivovým olejom a prípadne dochutíme korením.
- Pečieme na stupňoch asi 20 minút. Dávame pozor na rúru, ak vyhrieva nerovnomerne, tak treba v polovici otočiť plech.
- Necháme vychladnúť a posypeme podľa chuti bylinkami. Podávame samotné alebo k dipu.
TIPY
Ak radi kombinujete viacero chutí, tieto zapekané tartaletky s paradajkami môžete doplniť aj artičokami, olivami, cesnakom alebo spraviť kompletnú zmes na smotanovom základe. Napríklad zmiešať mascarpone s vajíčkom, prípadne využiť kozí syr, ricottu alebo mozzarellu. Dochutiť tiež môžete citrónom s rozmarínom a tymiánom. Na zapečenie k paradajkám je výborná aj cukina.

Paradajkové tartaletky z lístkového cesta s rôznymi náplňami. /il. foto, zdroj:Adobe
Pre veľmi mlsné jazyky, ktoré uvitajú aj niečo sviežejšie, je výbornou voľbou namáčať tartaletky do dipu. Či už cesnakového, bylinkového, chilli alebo uhorkového. Tie sa taktiež spravia veľmi ľahko a rýchlo, stačí len zmiešať tieto ingrediencie s množstvom podľa chuti:
Cesnakový dip
- 1 kyslá smotana (150 g)
- dva strúčiky cesnaku
- čierne mleté korenie
- trošku horčice
Bylinkový dip
- 1 biely jogurt (120 g)
- tymián
- oregano
- bazalka
- muškátový oriešok (nastrúhaný)
- mleté čierne korenie
Uhorkový dip
- 1 biely jogurt (120 g)
- uhorky (nastrúhané)
- korenie
- limetka (šťava)
Chilli dip
- 1 kyslá smotana (150 g)
- cibuľka (nadrobno nakrájaná)
- chilli paprika (nadrobno nakrájaná)
- soľ
- korenie
- tekvicový olej (1 PL)