Rýchle občerstvenie napríklad na desiatu alebo na turistiku. A pokojne aj k telke! Paradajkové tartaletky z lístkového cesta môžete skúsiť aj jednoduchou cestou, ale aj cestou pre väčších gurmánov. Aké chute vyskúšate?
Ingrediencie
- lístkové cesto
- cherry paradajky
- olivový olej
- vajíčko
- bazalka
- oregano
Postup
- Predhrejeme rúru na 200 stupňov.
- Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
- Umyjeme a nakrájame cherry paradajky.
- Lístkové cesto roztiahneme a rozdelíme na rovnaké časti, približne 6×6 centimetrov alebo väčšie. Vychádza to na 9 štvorčekov, resp. 12 kúskov.
- Každý kúsok jemne nakrojíme asi centimeter od kraja. Cesto sa potom pri pečení nafúkne viac a vnútri lepšie udrží paradajky, prípadne inú náplň.
- Obdĺžniky z lístkového cesta položíme na plech a vyplníme kúskami paradajok.
- Vajíčkom natrieme okraje cesta na každom štvorčeku.
- Pokvapkáme olivovým olejom a prípadne dochutíme korením.
- Pečieme na stupňoch asi 20 minút. Dávame pozor na rúru, ak vyhrieva nerovnomerne, tak treba v polovici otočiť plech.
- Necháme vychladnúť a posypeme podľa chuti bylinkami. Podávame samotné alebo k dipu.
TIPY
Ak radi kombinujete viacero chutí, tieto zapekané tartaletky s paradajkami môžete doplniť aj artičokami, olivami, cesnakom alebo spraviť kompletnú zmes na smotanovom základe. Napríklad zmiešať mascarpone s vajíčkom, prípadne využiť kozí syr, ricottu alebo mozzarellu. Dochutiť tiež môžete citrónom s rozmarínom a tymiánom. Na zapečenie k paradajkám je výborná aj cukina.
Pre veľmi mlsné jazyky, ktoré uvitajú aj niečo sviežejšie, je výbornou voľbou namáčať tartaletky do dipu. Či už cesnakového, bylinkového, chilli alebo uhorkového. Tie sa taktiež spravia veľmi ľahko a rýchlo, stačí len zmiešať tieto ingrediencie s množstvom podľa chuti:
Cesnakový dip
- 1 kyslá smotana (150 g)
- dva strúčiky cesnaku
- čierne mleté korenie
- trošku horčice
Bylinkový dip
- 1 biely jogurt (120 g)
- tymián
- oregano
- bazalka
- muškátový oriešok (nastrúhaný)
- mleté čierne korenie
Uhorkový dip
- 1 biely jogurt (120 g)
- uhorky (nastrúhané)
- korenie
- limetka (šťava)
Chilli dip
- 1 kyslá smotana (150 g)
- cibuľka (nadrobno nakrájaná)
- chilli paprika (nadrobno nakrájaná)
- soľ
- korenie
- tekvicový olej (1 PL)