25.október, Bruty. S nástupom zimného obdobia si mnohí myslia, že čerstvé paradajky a jahody sú na pultoch iba z dovozu. Slovenská farma Beri však túto predstavu vyvracia a zabezpečuje kvalitné, chutné a dostupné jahody a paradajky priamo z domácich pestovateľských zdrojov.
Medzi týchto priekopníkov patrí aj farmár Peter Kelemen, ktorý na farme v Brutoch rozšíril produkciu o moderné vyhrievané skleníky, čím zabezpečil celoročnú úrodu paradajok a jahôd.
„Naša farma začínala s pestovaním paradajok a postupne sme vďaka investíciám a pokroku v technológiách pridali aj jahody. Dnes máme niekoľko hektárov krytých plôch a dokážeme zákazníkom ponúknuť čerstvé slovenské ovocie a zeleninu po celý rok,“ vysvetľuje Peter Kelemen.
Lepšia chuť a čerstvosť
Čerstvé slovenské paradajky a jahody, ktoré neputujú tisíce kilometrov, sú nielen chutnejšie, ale aj ekologickejšie. Podľa Kelemena má lokálna produkcia veľký význam najmä pre kvalitu a čerstvosť: „Paradajky a jahody, ktoré zbierame ráno, môžu byť už do pár hodín na pultoch obchodov. To je obrovská výhoda v porovnaní s dovozom, ktorý trvá niekoľko dní a často sa zberá nezrelé ovocie.“
Udržateľnosť na prvom mieste
Farma využíva obnoviteľné zdroje energie na vykurovanie svojich skleníkov, čo výrazne znižuje uhlíkovú stopu produkcie. „Využívame moderné vykurovacie systémy poháňané obnoviteľnými zdrojmi, čo je nielen šetrné k životnému prostrediu, ale aj efektívne v období, keď sú energie čoraz drahšie,“ dodáva Kelemen.
Záruka kvality po celý rok
V súčasnej dobe, kedy sa zákazníci čoraz viac zaujímajú o pôvod a kvalitu potravín, sa slovenské paradajky a jahody pestované na juhu Slovenska , stávajú synonymom domácej kvality a trvalo udržateľného pestovania. „Sme hrdí na to, že môžeme Slovákom ponúknuť čerstvé a kvalitné produkty aj počas zimy. Veríme, že lokálna produkcia je cesta k zdravšiemu a udržateľnejšiemu životnému štýlu,“ uzatvára Kelemen.