Mrazom sušené ovocie je takmer plnohodnotnou náhradou čerstvého ovocia. Jediné, čo im chýba, je obsah vody. V mnohých ovocných receptoch sú teda bez problémom využiteľné. Lyofilizované ovocie spraví presne tú požadovanú chuť plodov, ktorú vaše chuťové poháriky očakávajú.
Smelo ho zapracujte
Už sme si písali, že ovocie sušené mrazom prechádza zaujímavým procesom spracovania. Lyofilizáciou, ktorá z neho odparí vodu, ale zároveň ponechá všetky zdravé látky. Je to veľmi dobrý spôsob uskladnenia, pretože takéto plody nemá čo poškodiť, vydržia teda naozaj dlho.
Ak už teda máme doma uskladnené alebo práve kúpené takéto lyofilizované ovocie, môžeme ho kreatívne, ale aj tradične využiť. Na receptoch to naozaj nič nepokazí, a preto sa pokojne môžete pustiť do kuchtenia aj s lyofilizovaným ovocím. Nedajte sa zmiasť teplom sušenými plodmi – to ony chutia mierne inak ako čerstvé ovocie.
Takzvané lyo-ovocie sa jednoznačne hodí do akejkoľvek kaše a jogurtov ako kvalitné príchuť a zdravá príloha. Taktiež sa dá plnohodnotne využiť aj na smoothie či kokteilov, akurát treba pridať viac tekutín. A keď už sme pri tom, lyofilizované ovocie má tú vlastnosť, že vie sčasti vyparenú vodu nabrať späť. Môžete ho tak skúsiť pred použitím do jedla či pitia niekam namočiť. Spravidla to nemusí byť voda, preto ak sa chystáte použiť do koláča napríklad kvapku alkoholu, neváhajte dať jahodám takýto kúpeľ.
A to už tiež môžu fungovať aj mrazom sušené jahôdky ako doplnok sladšieho drinku alebo sa s nich dá spraviť aj čaj či iné teplé nápoje. Zaujímavosťou je, že z mrazom sušeného ovocia sa robí aj prášok. Môžete ich teda pridať do nápojov aj “potajomky”. Takýto prach však funguje aj do krémov, takže si môžete ľahko a zdravo spraviť naprílad jahodový krém s prírodnou príchuťou a dokonca aj farbou. Pokojne skúste prášok pridať aj do cesta. Aby toho nebolo málo, z lyofilizovaných jahôdok môžete skúsiť aj jahodovú penu.
Ovocné koláče a iné sladké pochúťky
Samozrejme, ovocie je veľmi obľúbené aj v rôznych zákuskoch. Či už sa chystáte piecť, alebo chcete rýchlu sladkosť, mrazom sušené ovocie vám vie naozaj splniť každé želanie.
Rýchlo si viete vyčarovať chutné jednohubky namočené v čokoláde, ale aj ovocné poháre či koláče, ktoré poznáte s čerstvým ovocím. Ako sme už spomenuli, použiť ich môžete aj čisto sušené mrazom, aj namočené a nasiaknuté, podľa toho, čo sa bude viac hodiť.
Svoje miesto si nájdu v roláde, krémových koláčoch, smotanovo-želatínových zákuskoch, tortách, rôznych rezoch aj v nepečených koláčoch. Po namočení zvládnu aj bublaninu. Už to len vyskúšať a porovnať či spoznáte rozdiel oproti čerstvému ovociu.
Lyo-ovocie funguje teda ako farbivo, posýpka s príchuťou, ale aj ako klasická ovocná ingrediencia do pečených či nepečených pochúťok. Na tanieri s ním viete vytvoriť taktiež štýlové dekorácie. Čo sa vlastne skrýva za takýmto ovocím a ako aj na farme Beri v Brutoch robia lyofilizované jahôdky sa dočítate tu.