Cestoviny patria snáď do každej kuchyne. Je nespočetne veľa možností, ako ich využiť a s čím skombinovať. My si pridáme hlavne paradajky, čerstvé či podusené. A niekedy si ani netreba vyberať.
Ingrediencie
- 300 g cestovín
- 300 g paradajok
- 1 tuniak v konzerve
- 80 g kukurice
- 50 g olív
- 1 lž horčice
- 1 ½ cibule
- 2 malé cesnaky
- Syr (Grana padano/Mozzarella)
- Olej olivový
- Soľ, korenie
- Bazalka, oregano
- Rukola
Postup
- Uvaríme si vybrané cestoviny – dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme, môžeme pridať aj kvapku oleja. Do vriacej vody vložíme cestoviny na niekoľko minút (napr. aj podľa času na obale). Ideálne cestoviny majú byť mierne tvrdšie ako sme poväčšine zvyknutí.
- Pripravíme si veľkú misu, v ktorej zmiešame scedené cestoviny, tuniaka, kukuricu, olivy, paradajky, horčicu alebo lyžicu oleja, ½ nadrobno nakrájanej cibule. Môžeme primiešať nakrájanú Mozzarellu alebo posypať nastrúhaným syrom. Dochutíme korením a doplníme bylinkami – bazalkou, oreganom či rukolou.
Paradajková omáčka
- Ošúpeme cibuľu, prípadne aj cesnak, nakrájame ich na malé kúsky alebo plátky. Nakrájame si aj paradajky (cca 200 g).
- Na panvicu nalejeme trocha olivového oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, s odstupom aj cesnak a nakrájané paradajky. Osolíme a pod pokrievkou dusíme pokým sa paradajky trochu rozvaria.
- Na záver pridáme do omáčky koreniny podľa chuti.
- Pre extra dávku paradajok pridáme do cestovinového šalátu.
Tip – ak sú už paradajky trošku staršie, v panvici na oleji ich trošku osmažíme celé v kusoch a môžeme podávať ako prílohu. Vhodné sú najmä k zemiakom a akémukoľvek mäsu, do ktorého ich môžeme tiež dať ako náplň ešte pri jeho príprave. Je to príjemné osvieženie chuti.
ilustračnéfoto/canva