Prečo dopestujeme naše paradajky aj počas celej zimy?

Written by Admin

19 decembra, 2022

Na farme Beri v Brutoch pestujú najmä jahody a paradajky. Cieľom je, aby sme mali na Slovensku tieto kvalitné domáce plodiny čo najdlhšie v roku. Vďaka premyslenému a ekologickému hospodáreniu sa im to naozaj darí.

Vytváranie ideálnych podmienok

Pestovatelia v Brutoch vysádzajú počas leta rastlinky, z ktorých následne zbierajú plody ešte aj celú zimu. Paradajky tu totiž rastú v kokosových substrátoch v skleníkoch so špeciálnym systémom. Ten sleduje, či majú paradajky ideálne prostredie, teda teplotu, vlhkosť, dostatok slnečných lúčov a aj správnu mieru CO2. ,,Skleníky začíname vykurovať už v auguste, keď sú noci chladnejšie. V noci je ideálna teplota pre rastliny 15 °C. V najchladnejších dňoch zimy, keď teplota klesne aj pod -10 °C, musíme skleníky vykurovať permanentne na 18 °C,” hovorí agronóm farmy Ondrej Daniel, ktorý aj dodáva, že vykurujú obnoviteľnými zdrojmi. Kontrolované vetranie zasa zabezpečuje, že plody nezačnú plesnivieť.

Regulovaný je aj prísun vody, ktorá sa zbiera do zberných jazierok pri skleníkoch. Systém je nastavený tak, aby zbieral prebytočnú vodu, ktorá sa prefiltruje a vie znova použiť. Využíva sa aj dažďová voda.

Farmári robia všetko preto, aby mali paradajky ideálne prostredie a boli zdravé. Rastliny neustále sledujú a ak je treba, posielajú na rozbor do zahraničia, rozbor pôdy im vedia spraviť aj na Slovensku. Daniel vysvetľuje, že takýto rozbor im pomáha určovať, akú biologickú ochranu v prípade výskytu škodcov treba nasadiť. Pod biologickou ochranou sa konkrétne na tejto farme myslia aj pomocníci chrobáčikovia, ktorí požierajú tých škodlivých jedincov.

Jediečná chuť

Na farme v Brutoch pestujú viacero druhov paradajok. Vyznačujú sa skvelou chuťou aj vysokým stupňom cukornatosti. Medzi najsladšie druhy patrí Čerinka, ktorá rastie v strapcoch a je sýtočervená. Bobulienka je tiež odroda cherry paradajok so sladkou chuťou, ktoré na farme Beri pestujú po celý rok. Paradajkové sadenice vedia dorásť až do dĺžky 16 metrov.

Paradajky sa oberajú až po úplnom dozretí a ručne. Do 12 hodín po zbere putujú na pulty slovenských obchodov. Dokážu si preto udržať svoju čerstvosť a výnimočnú chuť.

Farma Beri sa od svojho vzniku usiluje o prínos pre slovenských konzumentov dodávaním domácich, čerstvých a zdravých plodín. Prístup k pestovaniu má naozaj založený na tých najvyšších hodnotách a princípoch. Aj preto získala certifikát GLOBAL G.A.P., ktorý garantuje bezpečnosť plodín a osvedčuje proces pestovania na zásade trvalej udržateľnosti s ohľadom na životné prostredie a verejné zdravie. Beri je tiež držiteľom ocenenia Ekotrend za ekologický prístup k poľnohospodárstvu.

Prečítajte si tiež:

Celozrnná jahodová galetka

Celozrnná jahodová galetka

Keďže teraz je už obdobie sladkých jahôdok, je najvyšší čas ich vo veľkom konzumovať a vypekať chutné zákusky. Galetka pripomína sladkú pizzu. Môžete tam vlastne nakombinovať akékoľvek ovocie. A toho sa tam zmestí naozaj veľa, aj kilo jahôdok. Budeme potrebovať: 1 kg...

Paradajková omáčka

Paradajková omáčka

Jednoduchá a klasická paradajková omáčka, ktorá sa dá použiť do množstva jedál. Vychutnajte si ju so zemiakmi a mäsom alebo s cestovinami. Môžete ju dokonca použiť aj na pizzu.   Čo budeme potrebovať:   5 paradajok (cca 200 g) 1 cibuľa 4 strúčiky cesnaku 2...

Jahodový cheesecake

Jahodový cheesecake

Cheesecake-y sú neodolateľné zákusky. V kombinácií s čerstvými jahôdkami a mascarpone sú snáď dvakrát viac.  Ingrediencie 220 g sušienok 100 g rozpusteného masla 400 g jahôd  250 - 300 g (jedno balenie) mascarpone 200 ml sladká smotana 33% 3 vajcia 2 PL kryštálového...