Panna cotta je svieži dezert, ktorý sa pripravuje celkom netradične. Síce sa varí, ale v skutočnosti by zmes nemala zovrieť. Vychutnajte si mliečnu želatínovú pochúťku so sviežimi červenými jahôdkami. Ešte stále stíhate aj s tými čerstvými.
Na panna cottu budeme potrebovať:
- 3 listy želatíny alebo 1 balíček želatíny na varenie
- 200 ml plnotučného mlieka
- 400 ml smotany alebo bieleho jogurtu či mascarpone
- 50 g kr. cukru
- 1 vanilkový struk
Jahodová poleva/bodka:
- 400 g nakrájaných jahôd
- kukuriný škrob
- 30 g kr. cukru
- čakankový sirup
Ako postupovať:
- Plátky želatíny namočíme do studenej vody, ak používame práškovú želatínu, tak ju pripravíme klasicky na ohni.
- Do samostatnej panvice nalejeme smotanu, mlieko a cukor. Ak chceme, zamiešame sem aj nakrájané jahody. Pridáme ešte vanilkovú hmotu – čiernu kaviárovú pastu z vanilkového lusku.
- Jemne zohrievame, kým nebude celá zmes horúca, ale pozor, nesmie nikdy zovreť.
- Do tejto teplej zmesi následne primiešavame želatínu, kým sa nerozpustí.
- Necháme odstáť 20-30 minút, kým nevychladnú – vanilková pasta by mala byť úplne rozpustená.
- Zmes precedíme cez sitko do pohárov a necháme vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.
Jahodová bodka:
- Jahody premiešame so škrobom a cukrom.
- Na ohni varíme asi 4-5 minút, kým sa neuvoľní šťava. Mala by trochu zhustnúť.
- Jahodovú polevu odložíme, aby trochu vychladla.
- Nalejeme na vrch panna cotty a dozdobíme celými jahodami alebo kúskami čerstvých jahôd.
- Dobrú chuť!