Vanilková panna cotta s jahodami

jahodová pannacottaadobe

Written by Admin

25 septembra, 2023

Panna cotta je svieži dezert, ktorý sa pripravuje celkom netradične. Síce sa varí, ale v skutočnosti by zmes nemala zovrieť. Vychutnajte si mliečnu želatínovú pochúťku so sviežimi červenými jahôdkami. Ešte stále stíhate aj s tými čerstvými.

 

Na panna cottu budeme potrebovať:

  • 3 listy želatíny alebo 1 balíček želatíny na varenie
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 400 ml smotany alebo bieleho jogurtu či mascarpone
  • 50 g kr. cukru
  • 1 vanilkový struk

Jahodová poleva/bodka:

  • 400 g nakrájaných jahôd
  • kukuriný škrob
  • 30 g kr. cukru
  • čakankový sirup

Ako postupovať:

  1. Plátky želatíny namočíme do studenej vody, ak používame práškovú želatínu, tak ju pripravíme klasicky na ohni.
  2. Do samostatnej panvice nalejeme smotanu, mlieko a cukor. Ak chceme, zamiešame sem aj nakrájané jahody. Pridáme ešte vanilkovú hmotu – čiernu kaviárovú pastu z vanilkového lusku. 
  3. Jemne zohrievame, kým nebude celá zmes horúca, ale pozor, nesmie nikdy zovreť. 
  4. Do tejto teplej zmesi následne primiešavame želatínu, kým sa nerozpustí. 
  5. Necháme odstáť 20-30 minút, kým nevychladnú – vanilková pasta by mala byť úplne rozpustená. 
  6. Zmes precedíme cez sitko do pohárov a necháme vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.

Jahodová bodka:

  1. Jahody premiešame so škrobom a cukrom. 
  2. Na ohni varíme asi  4-5 minút, kým sa neuvoľní šťava. Mala by trochu zhustnúť.
  3. Jahodovú polevu odložíme, aby trochu vychladla.
  4. Nalejeme na vrch panna cotty a dozdobíme celými jahodami alebo kúskami čerstvých jahôd.
  5. Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Jahodová roláda

Jahodová roláda

  Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?  ...