Paradajkový džem

Paradajkový džem, zdroj Adobe

Written by Admin

13 októbra, 2023

Džem je väčšinou sviežo ovocný a sladký. A to aj paradajkový džem, ktorý sa tiež robí s množstvom cukru. Nemusia byť ale všetky pochúťky sladké. Tento džem z paradajok má len veľmi jemnú sladkú príchuť kombinovanú so slanšími tónami chutí. Prominentné hlavné prísady sú totiž paradajky, slanina a cibuľa.

Čo budeme potrebovať:

  • 800 g zrelých paradajok
  • 6 plátkov údenej slaniny (50 g)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 PL jablčného octu
  • 50 g cukru
  • 1 ČL soli
  • štipka čierneho korenia
  • (štipľavá) paprika alebo mletá paprika
  • prípadne sušený cesnak – cesnakový prášok

Ako postupovať:

  1. Plátky slaniny osmahneme na panvici, aby rovnomerne zhnedli. Osušíme ich na papierových utierkach a po vychladnutí slaninu rozdrobíme.
  2. Paradajky, cibuľku a prípadne papriku nakrájame nadrobno.
  3. Cibuľku môžeme v hrnci nechať trochu skaramelizovať na cukri a (balzamikovom) octe.
  4. Do hrnca pridáme a zmiešame nakrájané kúsky s cukrom, jablčným octom, soľou a čiernym korením. Za stáleho miešania privedieme do varu, aby sa cukor rozpustil. 
  5. Vmiešame rozdrobenú slaninu a na miernom ohni miešame a varíme, kým zmes nezhustne. Môže to trvať asi 1 hodinku.
  6. V prípade potreby dochutíme. 
  7. Napokon necháme vychladnúť a nalejeme do nádobiek s pevným uzáverom.
  8. Skladujeme v chlade počas pár dní alebo v mraze aj 2 mesiace.
Paradajkový džem, zdroj Adobe

Paradajkový džem s pečivom

Paradajkový džem s cibuľou a slaninou môžete využiť na potretie celozrnných chlebíkov, kombinovať aj so syrom, pri jednohubkách z lístkového cesta, opekaných chlebíkoch a toastoch či na opekačkách, alebo aj na pizzu. Je výborný k väčšine mäsitých jedál ako chuťový aj vizuálny doplnok. Nezabudnite využiť aj bylinky. Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Jahodová roláda

Jahodová roláda

  Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?  ...