Džem je väčšinou sviežo ovocný a sladký. A to aj paradajkový džem, ktorý sa tiež robí s množstvom cukru. Nemusia byť ale všetky pochúťky sladké. Tento džem z paradajok má len veľmi jemnú sladkú príchuť kombinovanú so slanšími tónami chutí. Prominentné hlavné prísady sú totiž paradajky, slanina a cibuľa.
Čo budeme potrebovať:
- 800 g zrelých paradajok
- 6 plátkov údenej slaniny (50 g)
- 1 veľká cibuľa
- 1 PL jablčného octu
- 50 g cukru
- 1 ČL soli
- štipka čierneho korenia
- (štipľavá) paprika alebo mletá paprika
- prípadne sušený cesnak – cesnakový prášok
Ako postupovať:
- Plátky slaniny osmahneme na panvici, aby rovnomerne zhnedli. Osušíme ich na papierových utierkach a po vychladnutí slaninu rozdrobíme.
- Paradajky, cibuľku a prípadne papriku nakrájame nadrobno.
- Cibuľku môžeme v hrnci nechať trochu skaramelizovať na cukri a (balzamikovom) octe.
- Do hrnca pridáme a zmiešame nakrájané kúsky s cukrom, jablčným octom, soľou a čiernym korením. Za stáleho miešania privedieme do varu, aby sa cukor rozpustil.
- Vmiešame rozdrobenú slaninu a na miernom ohni miešame a varíme, kým zmes nezhustne. Môže to trvať asi 1 hodinku.
- V prípade potreby dochutíme.
- Napokon necháme vychladnúť a nalejeme do nádobiek s pevným uzáverom.
- Skladujeme v chlade počas pár dní alebo v mraze aj 2 mesiace.
Paradajkový džem s cibuľou a slaninou môžete využiť na potretie celozrnných chlebíkov, kombinovať aj so syrom, pri jednohubkách z lístkového cesta, opekaných chlebíkoch a toastoch či na opekačkách, alebo aj na pizzu. Je výborný k väčšine mäsitých jedál ako chuťový aj vizuálny doplnok. Nezabudnite využiť aj bylinky. Dobrú chuť!