Paradajkový džem

Paradajkový džem, zdroj Adobe

Written by Admin

13 októbra, 2023

Džem je väčšinou sviežo ovocný a sladký. A to aj paradajkový džem, ktorý sa tiež robí s množstvom cukru. Nemusia byť ale všetky pochúťky sladké. Tento džem z paradajok má len veľmi jemnú sladkú príchuť kombinovanú so slanšími tónami chutí. Prominentné hlavné prísady sú totiž paradajky, slanina a cibuľa.

Čo budeme potrebovať:

  • 800 g zrelých paradajok
  • 6 plátkov údenej slaniny (50 g)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 PL jablčného octu
  • 50 g cukru
  • 1 ČL soli
  • štipka čierneho korenia
  • (štipľavá) paprika alebo mletá paprika
  • prípadne sušený cesnak – cesnakový prášok

Ako postupovať:

  1. Plátky slaniny osmahneme na panvici, aby rovnomerne zhnedli. Osušíme ich na papierových utierkach a po vychladnutí slaninu rozdrobíme.
  2. Paradajky, cibuľku a prípadne papriku nakrájame nadrobno.
  3. Cibuľku môžeme v hrnci nechať trochu skaramelizovať na cukri a (balzamikovom) octe.
  4. Do hrnca pridáme a zmiešame nakrájané kúsky s cukrom, jablčným octom, soľou a čiernym korením. Za stáleho miešania privedieme do varu, aby sa cukor rozpustil. 
  5. Vmiešame rozdrobenú slaninu a na miernom ohni miešame a varíme, kým zmes nezhustne. Môže to trvať asi 1 hodinku.
  6. V prípade potreby dochutíme. 
  7. Napokon necháme vychladnúť a nalejeme do nádobiek s pevným uzáverom.
  8. Skladujeme v chlade počas pár dní alebo v mraze aj 2 mesiace.
Paradajkový džem, zdroj Adobe

Paradajkový džem s pečivom

Paradajkový džem s cibuľou a slaninou môžete využiť na potretie celozrnných chlebíkov, kombinovať aj so syrom, pri jednohubkách z lístkového cesta, opekaných chlebíkoch a toastoch či na opekačkách, alebo aj na pizzu. Je výborný k väčšine mäsitých jedál ako chuťový aj vizuálny doplnok. Nezabudnite využiť aj bylinky. Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Tipy ako spracovať uskladnené jahody

Tipy ako spracovať uskladnené jahody

Aby nám ani chvíľu nechýbali obľúbené chute, uskladnenie ovocia je každý rok pravidlom snáď u každého gurmána. Pomaličky prichádza ten uzimený čas, kedy začíname siahať aj po mrazených, sušených či zaváraných jahodách. Hoci uskladnením trošku zmenili svoju podobu, ich...

Čokoládový brownie s jahodami

Čokoládový brownie s jahodami

Sú koláče, ktoré sa u niektorých doma nemôžu robiť často. Brownie je ten typ dezertu, čo medzi ne rozhodne patrí. V opačnom prípade by sme už asi nejedli nič iné… Raz za čas si však môžeme dopriať napríklad aj takýto jahodový brownie, ktorý je aj trošku zdravšou...

Ideál na špagety: Paradajková omáčka so zeleninou

Ideál na špagety: Paradajková omáčka so zeleninou

Jedlá s cestovinami bývajú vždy vynikajúce. V kombinácií s paradajkami chutia cestoviny snáď najlepšie, a preto bude aj táto omáčka s paradajkami, fazuľou a cuketou určite veľmi obľúbená aj u vás doma!  Budeme potrebovať: 500 g paradajok (olúpaných) 500 g cukiny alebo...