Jahodová pena

jahodová pena

Written by Admin

21 februára, 2023

Ak neviete, ako využiť odložené jahôdky, môžete skúsiť práve do lahodnej a ľahučkej jahodovej peny. Tá si nájde svoje miesto k rôznym maškrtám a skvele doplní všetky chute ovocných dezertov. Plne si však vystačí ako pochúťka aj sama.

Budeme potrebovať:
  • 2 šálky jahôd
  • 1/2 šálky kryštálového alebo práškového cukru, prípadne stévie
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • 1 pl želatíny
  • 1/4 šálky studenej vody
  • 1 šálka hustej smotany na šľahanie
  • jahody na dozdobenie
Postup na jahodovú penu
  1. V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujeme jahody na pyré. (Pri mrazom sušených jahôdkach pridáme trochu vody, pri zaváraných vodu odlejeme. Mrazené necháme rozmraziť a odtiecť vodu.)
  2. Želatínu nasypeme do malej misky plnej studenej vody a necháme 5 minút postáť, aby zmäkla.
  3. V hrnci zmiešame pyré s cukrom a citrónovou šťavou. Varíme na miernom ohni za občasného miešania, kým sa cukor nerozpustí a zmes mierne nezhustne. Zhruba 5 až 7 minút.
  4. Zmäknutú želatínu pridáme k jahodovej zmesi a zmiešame, kým sa želatína úplne nerozpustí. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  5. Vo veľkej mise vyšľaháme hustú smotanu, kým nezačne držať tvar. Šľahačku môžeme nahradiť aj bielkami a vyšľahať tie.
  6. Vychladnutú jahodovú zmes jemne vmiešame do šľahačky.
  7. Zmes môžeme naliať do servírovacích misiek alebo pohárov. Necháme ešte stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
  8. Pred podávaním ozdobíme celými či nakrájanými čerstvými alebo mrazom sušenými jahodami.
  9. Dobrú chuť!

Penu môžeme podávať jednoducho takto alebo ňou dozdobiť napríklad muffiny. Vložíme ju do zdobiaceho vrecka a spravíme slimáčikov. Prípadne môžeme penu využiť ako vrstvu medzi korpusy alebo ako vrchnú vrstvu torty. Aj tam pekne zapadnú jahôdky ako dekorácie, ktoré sú zdravé a chutné, navyše potešia aj oči.

Prečítajte si tiež:

Jahodová roláda

Jahodová roláda

  Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?  ...