Prvé slovenské jahody sa zbierajú už teraz. Slahôdky pestujú inovatívnou metódou

Written by Farma Beri

7 apríla, 2021

Sú šťavnaté, voňavé, chutné, zdravé. Jahody boli doposiaľ symbolom začínajúceho sa leta, no vďaka slovenským pestovateľom z obce Bruty sa už prvé sladké plody zbierajú začiatkom apríla. Pestované boli v unikátnom skleníku, sadené v januári.

Obec Bruty leží na južnom Slovensku. V regióne, ktorý je priam predurčený na pestovanie sladkého ovocia. Zaujímavosťou je, že v 80. rokoch sa presne na tomto istom mieste pestovalo aj exotické kiwi. „Tunajšie podmienky prajú ovociu. K už súčasným benefitom, akými je nadmerné množstvo slnečných dní a dlhoročná tradícia pestovania, sme u nás na farme pridali ďalší. Slahôdky, ako sme naše jahody nazvali, totiž pestujeme v unikátnom skleníku. Ten je vyhrievaný obnoviteľnými zdrojmi, vďaka čomu je v nich stála príjemná teplota 16 stupňov Celzia. A to aj v prípade, ak máme mrazivé počasie,“ prezradil o sladkých jahodách Peter Kelemen, vedúci farmy Beri.

Stála teplota a obnoviteľné zdroje však nie sú jediným plusom skleníkov na farme v obci Bruty. Doslova prvé slovenské jahody roka boli zasadené do rašelinového substrátu a zavlažované dažďovou vodou. Tá má spolu s vodou zo studne ideálne pH pre potreby jahôd.

beri farma

Bez fólie

Na mnohých farmách sa jahody pestujú na poliach vo fóliovníkoch. V nich štandardne dozrievajú v máji, na pulty obchodov sa dostávajú začiatkom júna. Nevýhodou takéhoto spôsobu pestovania je, že sa každoročne sadia na tých istých miestach, do tej istej pôdy. „Tá sa postupom času unaví a takáto pôda potom nie je dostatočne vyživovaná. Slahôdky rástli vo kvetináčoch s rašelinovým substrátom. Ten sa po sezóne recykluje a následne sa nové jahody vysadia do nového substrátu. Naše jahody sú navyše pred negatívnymi vplyvmi veľmi dobre chránené, napríklad pred škodcami ich chráni prirodzená biologická ochrana – teda chrobáky, pavúky, larvy,“ pokračuje Peter Kelemen. Jednoducho povedané, dobré chrobáky chránia jahody pred tými zlými.

 

Šetrné k prírode

Pestovanie sladkých jahôd v obci Bruty je ohľaduplné a trvalo udržateľné. Umožňuje to dômyselný systém celého procesu. „Pri pestovaní šetríme každou kvapkou, keďže voda je v poľnohospodárstve veľmi cenná. Prebytočná voda sa zozbiera drenážnym systémom, znova sa prefiltruje a ide opäť ku sadeniciam. Skleníky sú riadené softvérom, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bola zabezpečená stála cirkulácia vzduchu, teplota a vlhkosť. Ak je slnko príliš silné, automaticky sa zatiahne tieniaca fólia, aby sa rastliny nespálili. Rovnako systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či CO2,“ dodáva Peter Kelemen.

Vďaka šikovnosti slovenských farmárov tak chuť leta pocítime oveľa skôr. Navyše, jahody pestované na farme Beri, sú skutočne sladké. Slahôdky sú zbierané ručne, až keď sú úplne dozreté. Vďaka tomu majú nielen jasnočervenú farbu, ale aj výbornú chuť a prenikavú vôňu.

beri farma

Ako spoznať kvalitné jahody?

Odborníci v tom majú jasno. Všímajte si najmä pôvod jahôd. Tie slovenské vám na jazyk prinesú skutočne sladkú chuť. Jahody zo zahraničia do našich obchodov totiž cestujú tisíce kilometrov, a preto nie sú až tak sladké. Aj keď sú červené. Môže za to zber týchto jahôd ešte pred ich úplným dozretím. Z toho dôvodu strácajú nielen typickú sladkú chuť, ale aj vitamíny. Slovenské jahody sú v obchodoch pár hodín po ich zbere. Kvalitné jahody sú jasne červené, bez škvŕn.

 

Prečítajte si tiež:

Vanilková panna cotta s jahodami

Vanilková panna cotta s jahodami

Panna cotta je svieži dezert, ktorý sa pripravuje celkom netradične. Síce sa varí, ale v skutočnosti by zmes nemala zovrieť. Vychutnajte si mliečnu želatínovú pochúťku so sviežimi červenými jahôdkami. Ešte stále stíhate aj s tými čerstvými.   Na panna cottu...

Starostlivosť o jahody po zbere

Starostlivosť o jahody po zbere

Pre viacerých pestovateľov už v rámci domácej úrody jahôdky dávno odrobili svoju prácu. Ešte stále sa však nájdu odrody jahôd, ktoré rodia aj počas skorej jesene, a to aj v našom podnebnom pásme. Starostlivosť o rastliny jahôd po odovzdaní úrody sa však veľmi nelíši....