Jedinečná metóda nám umožnila zasadiť jahody už v januári

Written by Farma Beri

18 marca, 2021

Prvú úrodu sladkých jahôd z južného Slovenska si budeme môcť vychutnať už na prelome marca a apríla. Až štvrť milióna sadeníc sa nám podarilo zasadiť na farme Beri v obci Bruty. Umožňujú nám to unikátne skleníky, ktoré máme ako jediní z krajín V4.

Sú neodmysliteľným symbolom jari a leta. Zároveň sú bohatým zdrojom vitamínu C a dôležitých antioxidantov. Milovníci tejto sladkej dobroty zo Slovenska sa ich však dočkajú skôr. Vďaka prvým slovenským skleníkom, ktoré sú v našom regióne raritou. Najbližšie sa podobným štýlom pestujú jahody v Holandsku. Napriek tomu, že v zimnom období veľa slnečných lúčov nie je, slovenským jahodám zima v skleníkoch určite nebude. „Vyhrievame ich obnoviteľnými zdrojmi. Skleníky sú momentálne vykurované na príjemných šestnásť stupňov, hoci je vonku sneh. Rastliny sú zasadené v rašelinovom substráte a zavlažované dažďovou vodou,“ približuje spôsob pestovania spolumajiteľ spoločnosti Beri, Peter Kelemen.

Voda sa zbiera zo striech skleníkov do zberných jazierok umiestnených v ich blízkosti. Tá ma spolu s vodou zo studne ideálne pH pre jahody Beri. Šetria každou kvapkou, keďže voda je v poľnohospodárstve veľmi cenná. „Prebytočná voda sa zozbiera drenážnym systémom, znova sa prefiltruje a ide opäť ku sadeniciam,“ prezrádza P. Kelemen.

jahody beri

zdroj: beri.sk

Hotová veda

Pri jahodách v zime si pravdepodobne mnohí spomenú na rozprávku o dvanástich mesiačikoch. Maruška by dnes vďaka skleníkom určite nemala problém zohnať sladké ovocie skôr. A pravdepodobne by aj ju prekvapil dômyselný a inteligentný systém ich pestovania. Skleníky sú riadené softvérom, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bola zabezpečená stála cirkulácia vzduchu, teplota a vlhkosť. „Ak je slnko príliš silné, automaticky sa zatiahne tieniaca fólia, aby sa rastliny nespálili. Rovnako systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či CO2,“ hovorí Kelemen. V obci Bruty však takýmto spôsobom pestujú napríklad aj sladké paradajky.

Dobrou správou je, že jahody Beri sa na slovenské stoly dostanú nielen skôr, ale budú aj skutočne sladké. Pestovatelia z Beri farmy totiž zasadili tú najsladšiu odrodu. „Dlho sme ju vyberali, hľadali sme takú, ktorá bude vyhovovať slovenskému podnebiu a bude extra sladká a zároveň krásne voňavá,“ dodáva Peter Kelemen.

Ekologické pestovanie

Zaujímavý je nielen spôsob pestovania slovenských jahôd v januári, ale aj ich prirodzený systém ochrany. O tú sa starajú chrobáky, pavúky a larvy. V jednom skleníku zároveň opeľuje rastliny až 15 – tisíc čmeliakov. Farma je držiteľom prestížneho svetového certifikátu kvality Global G.A.P, ktorý je potvrdením, že farmy pestujú zeleninu podľa prísnych medzinárodne uznávaných predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve. Tiež majú ocenenie Ekotrend za ekologický prístup k poľnohospodárstvu.

Prečítajte si tiež:

Celozrnná jahodová galetka

Celozrnná jahodová galetka

Keďže teraz je už obdobie sladkých jahôdok, je najvyšší čas ich vo veľkom konzumovať a vypekať chutné zákusky. Galetka pripomína sladkú pizzu. Môžete tam vlastne nakombinovať akékoľvek ovocie. A toho sa tam zmestí naozaj veľa, aj kilo jahôdok. Budeme potrebovať: 1 kg...

Paradajková omáčka

Paradajková omáčka

Jednoduchá a klasická paradajková omáčka, ktorá sa dá použiť do množstva jedál. Vychutnajte si ju so zemiakmi a mäsom alebo s cestovinami. Môžete ju dokonca použiť aj na pizzu.   Čo budeme potrebovať:   5 paradajok (cca 200 g) 1 cibuľa 4 strúčiky cesnaku 2...

Jahodový cheesecake

Jahodový cheesecake

Cheesecake-y sú neodolateľné zákusky. V kombinácií s čerstvými jahôdkami a mascarpone sú snáď dvakrát viac.  Ingrediencie 220 g sušienok 100 g rozpusteného masla 400 g jahôd  250 - 300 g (jedno balenie) mascarpone 200 ml sladká smotana 33% 3 vajcia 2 PL kryštálového...