Prvú úrodu sladkých jahôd z južného Slovenska si budeme môcť vychutnať už na prelome marca a apríla. Až štvrť milióna sadeníc sa nám podarilo zasadiť na farme Beri v obci Bruty. Umožňujú nám to unikátne skleníky, ktoré máme ako jediní z krajín V4.
Sú neodmysliteľným symbolom jari a leta. Zároveň sú bohatým zdrojom vitamínu C a dôležitých antioxidantov. Milovníci tejto sladkej dobroty zo Slovenska sa ich však dočkajú skôr. Vďaka prvým slovenským skleníkom, ktoré sú v našom regióne raritou. Najbližšie sa podobným štýlom pestujú jahody v Holandsku. Napriek tomu, že v zimnom období veľa slnečných lúčov nie je, slovenským jahodám zima v skleníkoch určite nebude. „Vyhrievame ich obnoviteľnými zdrojmi. Skleníky sú momentálne vykurované na príjemných šestnásť stupňov, hoci je vonku sneh. Rastliny sú zasadené v rašelinovom substráte a zavlažované dažďovou vodou,“ približuje spôsob pestovania spolumajiteľ spoločnosti Beri, Peter Kelemen.
Voda sa zbiera zo striech skleníkov do zberných jazierok umiestnených v ich blízkosti. Tá ma spolu s vodou zo studne ideálne pH pre jahody Beri. Šetria každou kvapkou, keďže voda je v poľnohospodárstve veľmi cenná. „Prebytočná voda sa zozbiera drenážnym systémom, znova sa prefiltruje a ide opäť ku sadeniciam,“ prezrádza P. Kelemen.
Hotová veda
Pri jahodách v zime si pravdepodobne mnohí spomenú na rozprávku o dvanástich mesiačikoch. Maruška by dnes vďaka skleníkom určite nemala problém zohnať sladké ovocie skôr. A pravdepodobne by aj ju prekvapil dômyselný a inteligentný systém ich pestovania. Skleníky sú riadené softvérom, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bola zabezpečená stála cirkulácia vzduchu, teplota a vlhkosť. „Ak je slnko príliš silné, automaticky sa zatiahne tieniaca fólia, aby sa rastliny nespálili. Rovnako systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či CO2,“ hovorí Kelemen. V obci Bruty však takýmto spôsobom pestujú napríklad aj sladké paradajky.
Dobrou správou je, že jahody Beri sa na slovenské stoly dostanú nielen skôr, ale budú aj skutočne sladké. Pestovatelia z Beri farmy totiž zasadili tú najsladšiu odrodu. „Dlho sme ju vyberali, hľadali sme takú, ktorá bude vyhovovať slovenskému podnebiu a bude extra sladká a zároveň krásne voňavá,“ dodáva Peter Kelemen.
Ekologické pestovanie
Zaujímavý je nielen spôsob pestovania slovenských jahôd v januári, ale aj ich prirodzený systém ochrany. O tú sa starajú chrobáky, pavúky a larvy. V jednom skleníku zároveň opeľuje rastliny až 15 – tisíc čmeliakov. Farma je držiteľom prestížneho svetového certifikátu kvality Global G.A.P, ktorý je potvrdením, že farmy pestujú zeleninu podľa prísnych medzinárodne uznávaných predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve. Tiež majú ocenenie Ekotrend za ekologický prístup k poľnohospodárstvu.