Každé ovocie má niečo do seba. Je šťavnaté, má príjemnú sladkú chuť a obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok. A každé ovocie je špecifické a výnimočné svojimi vlastnosťami. Aj preto máme tak radi naše jahody Slahôdky. Aké sú teda výhody, ktoré plynú z konzumácie jahôd?
Čerstvá jahoda v sebe skrýva predovšetkým vodu, a to až 90 %, ďalej 8 % uhľohydrátov, 1% bielkovín a málinko tuku. Zo sto gramov jahôd vieme získať 33 kilokalórií, teda 138 kilojoulov. Podobnú energiu majú pre porovnanie čínsky šalát, zeler, brokolica a spomedzi sladších plodín melón. V podstate drvivá väčšina ovocia je vysoko nad jahodami a melónom. Trochu sa pri nich držia ešte čučoriedky so 43 kalóriami.
Malá veľká bomba
Hoci sú jahody nízkoenergetické, majú vysoké nutričné hodnoty a vieme z nich profitovať veľmi efektívne. Sú predovšetkým bohaté na vitamín C, ktorého množstvo predstavuje viac ako ⅔ odporúčanej dennej dávky. Ďalej obsahujú mangán, draslík, folát, fosfor, vápnik, horčík, bór, vitamíny B1, B2, E. Nájdeme v nich vo veľmi malom množstve aj esenciálne nenasýtené mastné kyseliny.
Rozšírenie pestovania jahôd sa datuje do obdobia a oblasti starovekého Ríma. Malé červené plody, ktoré majú výnimočne semienka na povrchu, sa už tu používali na lekárske účely.
Je známe, že jahody prospievajú na zdravie srdca. Eliminujú riziko srdcových ochorení, pretože ich flavonoidy vedia pomôcť znížiť zápal v tele (najmä vitamín C, antokyány, kvercetín) a zlepšiť prietok krvi. Taktiež znížiť krvný tlak či zlepšiť hladiny cholesterolu. Vďaka jahodám sa dá predchádzať aj rakovine. Obsahujú totiž niekoľko antioxidantov a ďalších zlúčenín, o ktorých sa preukázalo, že majú protirakovinové vlastnosti. Napríklad kyselinu ellagovú a antokyány. Práve tie sú zodpovedné aj za červené sfarbenie jahôdok.
Ďalej môže konzumácia jahôd zlepšiť funkciu mozgu. Už po niekoľkých týždňoch to môže viesť k zlepšeniu pamäti a kognitívnych funkcií, najmä u starších dospelých.
Osladená diéta aj krása
Aj diéta môže byť, samozrejme, plnohodnotnou stravou a dokonca aj sladkou. Tým, že jahody majú nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, podporujú pocity plnosti. To môže viesť k následnému zníženiu príjmu kalórií. Prínos môžu mať aj pre pokožku. Vitamín C v jahodách pomáha podporovať produkciu kolagénu a chráni pred poškodením UV žiarením. Okrem toho pomáhajú antioxidanty v jahodách znižovať oxidačný stres, ktorý vedie k starnutiu a iným kožným problémom.
Vláknina a polyfenoly v jahodách môžu pomôcť regulovať aj hladinu cukru v krvi, vďaka čomu sú dobrou voľbou pre ľudí s cukrovkou. Dokonca vedia cukor aj “oklamať”. V jednej štúdií sa totiž ukázalo, že konzumácia jahôd spolu s jedlom s vysokým obsahom sacharidov viedla k nižšej hladine cukru v krvi ako konzumácia takéhoto jedla bez jahôd.
Celkovo sú jahody výživné a chutné ovocie, ktoré ponúka širokú škálu zdravotných výhod. Môžete si ich vychutnať čerstvé, mrazené a v rôznych receptoch. V našej ponuke dokonca nájdete aj jahody sušené mrazom, ktoré sa vyznačujú práve tým, že všetky zdravotné benefity si uchovávajú akoby boli čerstvé.