V niektorých kultúrach polievky nepoznajú, no v iných sa bez nich nezaobídu. V našich slovenských kuchyniach by sme našli určite sýte paradajkové polievky. A čo tie jahodové? Tu sú recepty na obe verzie červených polievok.
Jahodová polievka
Ingrediencie:
- 700 g nakrájaných jahôd
- 200 ml vody
- 30 g cukru
- 50 ml pomarančovej šťavy
- 10 ml citrónovej šťavy
- 100 ml kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
- dozdobenie: lísky mäty, chia semienka, kúsky jahôd alebo citrusu
Ako na to:
- Vo veľkom hrnci zmiešame jahody, vodu, cukor, pomarančovú a citrónovú šťavu.
- Varíme na strednom ohni a občas pomiešame. Keď zmes zovrie, znížime teplotu a necháme dusiť 10 – 15 minút, kým jahody nezmäknú a tekutina mierne nezhustne.
- Potom hrniec stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť 5-10 minút.
- Keď zmes mierne vychladne, rozmixujeme ju ponorným mixérom do hladka.
- Následne zmiešame s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom, kým sa dobre nespoja.
- Polievku necháme čo najviac vychladiť, aby sme ju mohli ešte viac schladiť v chladničke.
- Jahodovú polievku podávame najlepšie studenú. Môžeme ju dozdobiť podľa umeleckého cítenia. Malým kopčekom jogurtu, kúskami ovocia, chia semienkami či lístkami mäty.
Jahodová polievka je mliečna, ladená sladkými či kyselkavými chuťami a servíruje sa skôr za studena. Naopak, druhá sýtočervená polievka, z paradajok, je bez mlieka a často sa servíruje zohriata. Každej polievke vládne iná plodina, ale ich chute majú aj niečo spoločné.
Paradajková polievka
Ingrediencie:
- 500 g – veľké dozreté olúpané paradajky/pretlak
- 7 dl vody/zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- čierne korenie a iné dochucovadlá
- olivový olej
- syr
- bazalka/oregano
Ako na to
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Očistíme aj cesnaky a vopred ich pretlačíme niekam do misky, aby sme to mohli hneď použiť.
- Do hrnca dáme asi tri lyžice oleja, zahrejeme a osmahneme na ňom cibuľku. Miešame.
- Keď začne cibuľa sklovitieť, pridáme cesnak.
- Pridáme paradajky (pretlak) a korenie. Môžeme pridať aj bobkový list a iné dochucovadlá. Netreba sa báť ani cukru. Premiešame.
- Paradajky podlejeme zovretou vodou alebo zohriatym vývarom. Čakáme, kým celá zmes prevrie.
- Môžeme stíšiť plyn a necháme dusiť zakryté asi 20 – 25 minút.
- Podľa chuti ešte môžete dokoreniť, ale aj dozdobiť na tanieri napríklad oreganom či bazalkou. A deti budú mať určite najradšej strúhaný syr.
Či už máte radšej paradajkovú, alebo jahodovú polievku, prajeme Vám dobrú chuť!