Polievky z našich obľúbených plodov – paradajok a jahôd

Written by Admin

13 marca, 2023

V niektorých kultúrach polievky nepoznajú, no v iných sa bez nich nezaobídu. V našich slovenských kuchyniach by sme našli určite sýte paradajkové polievky. A čo tie jahodové? Tu sú recepty na obe verzie červených polievok.

Jahodová polievka

Ingrediencie:
  • 700 g nakrájaných jahôd
  • 200 ml vody
  • 30 g cukru
  • 50 ml pomarančovej šťavy
  • 10 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
  • dozdobenie: lísky mäty, chia semienka, kúsky jahôd alebo citrusu
Ako na to:
  1. Vo veľkom hrnci zmiešame jahody, vodu, cukor, pomarančovú a citrónovú šťavu.
  2. Varíme na strednom ohni a občas pomiešame. Keď zmes zovrie, znížime teplotu a necháme dusiť 10 – 15 minút, kým jahody nezmäknú a tekutina mierne nezhustne.
  3. Potom hrniec stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť 5-10 minút.
  4. Keď zmes mierne vychladne, rozmixujeme ju ponorným mixérom do hladka.
  5. Následne zmiešame s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom, kým sa dobre nespoja.
  6. Polievku necháme čo najviac vychladiť, aby sme ju mohli ešte viac schladiť v chladničke.
  7. Jahodovú polievku podávame najlepšie studenú. Môžeme ju dozdobiť podľa umeleckého cítenia. Malým kopčekom jogurtu, kúskami ovocia, chia semienkami či lístkami mäty.

Jahodová polievka je mliečna, ladená sladkými či kyselkavými chuťami a servíruje sa skôr za studena. Naopak, druhá sýtočervená polievka, z paradajok, je bez mlieka a často sa servíruje zohriata. Každej polievke vládne iná plodina, ale ich chute majú aj niečo spoločné.

Paradajková polievka

Ingrediencie:
  • 500 g – veľké dozreté olúpané paradajky/pretlak
  • 7 dl vody/zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie a iné dochucovadlá
  • olivový olej
  • syr
  • bazalka/oregano
Ako na to
  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Očistíme aj cesnaky a vopred ich pretlačíme niekam do misky, aby sme to mohli hneď použiť.
  2. Do hrnca dáme asi tri lyžice oleja, zahrejeme a osmahneme na ňom cibuľku. Miešame.
  3. Keď začne cibuľa sklovitieť, pridáme cesnak.
  4. Pridáme paradajky (pretlak) a korenie. Môžeme pridať aj bobkový list a iné dochucovadlá. Netreba sa báť ani cukru. Premiešame.
  5. Paradajky podlejeme zovretou vodou alebo zohriatym vývarom. Čakáme, kým celá zmes prevrie.
  6. Môžeme stíšiť plyn a necháme dusiť zakryté asi 20 – 25 minút.
  7. Podľa chuti ešte môžete dokoreniť, ale aj dozdobiť na tanieri napríklad oreganom či bazalkou. A deti budú mať určite najradšej strúhaný syr.

Či už máte radšej paradajkovú, alebo jahodovú polievku, prajeme Vám dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

25.október, Bruty. S nástupom zimného obdobia si mnohí myslia, že čerstvé paradajky a jahody sú na pultoch iba z dovozu. Slovenská farma Beri však túto predstavu vyvracia a zabezpečuje kvalitné, chutné a dostupné jahody a paradajky priamo z domácich pestovateľských...