Ryžový nákyp je celkom tradičný pokrm, ktorý sa mnohým spája hlavne s detstvom a možno aj so školskou kuchyňou. Čo tak si spraviť tento sladký pokrm po svojom a skúsiť aj iné ovocia než višne a marhule?
Budeme potrebovať:
- 140 g jahôd (čerstvé, mrazené, zavárané, iné)
- 700 ml mlieka
- 200 g ryže
- 120 g masla
- 80 g kr. cukru
- 3 vajíčka
- 1 bal. vanilkového cukru
- citrónovú šťavu
- kakao alebo čokoláda
- iné ovocie (mango, černice, pomaranč…)
Postup:
- Najprv dáme variť mlieko a po zovretí pridáme všetku ryžu, cukor (40 g) a maslo (50 g). Povaríme a dáme odstáť.
- Oddelíme žĺtka a bielka. Z bielok vyšľaháme sneh a odložíme do chladničky.
- V miske zvlášť vyšľaháme maslo (70 g), cukor (40 g), vanilkový cukor, citrónovú šťavu a žĺtka.
- Pripravíme si jahody (umyjeme/rozmrazíme) a nakrájame na vhodne veľké časti.
- Zmiešame ryžovú hmotu so žĺtkovou a následne opatrne zmiešame aj so snehom.
- Pripravíme nádobu na pečenie a naplníme ju prvou polovicou zmesi. Poukladáme jahody a napokon opäť zalejeme ryžovou zmesou.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 180 °C po dobu približne 30 minút.
- Podávame doplnené a ozdobené ďalším ovocím (môže ísť aj po 6. kroku), prípadne posypané kakaom či postrúhanou čokoládou.
- Dobrú chuť!