Jahodový ryžový nákyp

jahodový ryžový nákyp, zdroj: adobe

Written by Admin

30 októbra, 2023

Ryžový nákyp je celkom tradičný pokrm, ktorý sa mnohým spája hlavne s detstvom a možno aj so školskou kuchyňou. Čo tak si spraviť tento sladký pokrm po svojom a skúsiť aj iné ovocia než višne a marhule?

Budeme potrebovať:

  • 140 g jahôd (čerstvé, mrazené, zavárané, iné)
  • 700 ml mlieka 
  • 200 g ryže
  • 120 g masla
  • 80 g kr. cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • citrónovú šťavu
  • kakao alebo čokoláda
  • iné ovocie (mango, černice, pomaranč…)

Postup:

  1. Najprv dáme variť mlieko a po zovretí pridáme všetku ryžu, cukor (40 g) a maslo (50 g). Povaríme a dáme odstáť.
  2. Oddelíme žĺtka a bielka. Z bielok vyšľaháme sneh a odložíme do chladničky.
  3. V miske zvlášť vyšľaháme maslo (70 g), cukor (40 g), vanilkový cukor, citrónovú šťavu a žĺtka. 
  4. Pripravíme si jahody (umyjeme/rozmrazíme) a nakrájame na vhodne veľké časti.
  5. Zmiešame ryžovú hmotu so žĺtkovou a následne opatrne zmiešame aj so snehom. 
  6. Pripravíme nádobu na pečenie a naplníme ju prvou polovicou zmesi. Poukladáme jahody a napokon opäť zalejeme ryžovou zmesou.
  7. Dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 180 °C po dobu približne 30 minút. 
  8. Podávame doplnené a ozdobené ďalším ovocím (môže ísť aj po 6. kroku), prípadne posypané kakaom či postrúhanou čokoládou.
  9. Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

25.október, Bruty. S nástupom zimného obdobia si mnohí myslia, že čerstvé paradajky a jahody sú na pultoch iba z dovozu. Slovenská farma Beri však túto predstavu vyvracia a zabezpečuje kvalitné, chutné a dostupné jahody a paradajky priamo z domácich pestovateľských...