Ideál na špagety: Paradajková omáčka so zeleninou

omáčka adobe

Written by Admin

8 novembra, 2023

Jedlá s cestovinami bývajú vždy vynikajúce. V kombinácií s paradajkami chutia cestoviny snáď najlepšie, a preto bude aj táto omáčka s paradajkami, fazuľou a cuketou určite veľmi obľúbená aj u vás doma! 

Budeme potrebovať:

  • 500 g paradajok (olúpaných)
  • 500 g cukiny alebo uhoriek
  • 500 g cibule
  • 500 g papriky
  • 250 g predvarenej fazule
  • ½ plechovky kukurice (150 g)
  • 1 paradajkový pretlak (cca 200 g) alebo kečup
  • 2-3 mrkvy
  • 2 mesiačiky cesnaku
  • 2-3 PL soli
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1-2 PL octu
  • 3-4 PL olivového oleja
  • rôzne bylinky na dochutenie alebo dekoráciu

Postup:

  1. Vybrané suroviny umyjeme, ošúpeme a nakrájame nadrobno (paradajky, cukinu, uhorky, cibuľu, cesnak, papriky, mrkvy…).
  2. Ak nemáme predvarenú fazuľu, tak ju predvaríme.
  3. Najprv osmahneme cibuľku na oleji a pridáme zvyšné základné suroviny (papriku, paradajky – ktoré môžeme tiež chvíľku smažiť, fazuľu, cukinu/uhorku, mrkvu, kukuricu, roztlačený cesnak). 
  4. Postupne pridávame koreniny, dochucovadlá a dochutíme aj octom. Pridáme pretlak/kečup a povaríme aspoň 30 minút. 
  5. Podávame s cestovinami a pokiaľ zostane omáčky veľa, zavaríme/sterilizujeme ju do pohárov. Recept sa totiž robieva vo veľkých množstvách, a toto je polovičné.

 

TIP: Ak máte radi sýte chute, skúste do omáčky  s cibuľkou jemne osmahnúť napríklad slaninku alebo iné mäsové výrobky, prípadne huby.

Prečítajte si tiež:

Tipy ako spracovať uskladnené jahody

Tipy ako spracovať uskladnené jahody

Aby nám ani chvíľu nechýbali obľúbené chute, uskladnenie ovocia je každý rok pravidlom snáď u každého gurmána. Pomaličky prichádza ten uzimený čas, kedy začíname siahať aj po mrazených, sušených či zaváraných jahodách. Hoci uskladnením trošku zmenili svoju podobu, ich...

Čokoládový brownie s jahodami

Čokoládový brownie s jahodami

Sú koláče, ktoré sa u niektorých doma nemôžu robiť často. Brownie je ten typ dezertu, čo medzi ne rozhodne patrí. V opačnom prípade by sme už asi nejedli nič iné… Raz za čas si však môžeme dopriať napríklad aj takýto jahodový brownie, ktorý je aj trošku zdravšou...

Jahodový ryžový nákyp

Jahodový ryžový nákyp

Ryžový nákyp je celkom tradičný pokrm, ktorý sa mnohým spája hlavne s detstvom a možno aj so školskou kuchyňou. Čo tak si spraviť tento sladký pokrm po svojom a skúsiť aj iné ovocia než višne a marhule? Budeme potrebovať: 140 g jahôd (čerstvé, mrazené, zavárané, iné)...