Jedlá s cestovinami bývajú vždy vynikajúce. V kombinácií s paradajkami chutia cestoviny snáď najlepšie, a preto bude aj táto omáčka s paradajkami, fazuľou a cuketou určite veľmi obľúbená aj u vás doma!
Budeme potrebovať:
- 500 g paradajok (olúpaných)
- 500 g cukiny alebo uhoriek
- 500 g cibule
- 500 g papriky
- 250 g predvarenej fazule
- ½ plechovky kukurice (150 g)
- 1 paradajkový pretlak (cca 200 g) alebo kečup
- 2-3 mrkvy
- 2 mesiačiky cesnaku
- 2-3 PL soli
- 2-3 PL kryštálového cukru
- 1-2 PL octu
- 3-4 PL olivového oleja
- rôzne bylinky na dochutenie alebo dekoráciu
Postup:
- Vybrané suroviny umyjeme, ošúpeme a nakrájame nadrobno (paradajky, cukinu, uhorky, cibuľu, cesnak, papriky, mrkvy…).
- Ak nemáme predvarenú fazuľu, tak ju predvaríme.
- Najprv osmahneme cibuľku na oleji a pridáme zvyšné základné suroviny (papriku, paradajky – ktoré môžeme tiež chvíľku smažiť, fazuľu, cukinu/uhorku, mrkvu, kukuricu, roztlačený cesnak).
- Postupne pridávame koreniny, dochucovadlá a dochutíme aj octom. Pridáme pretlak/kečup a povaríme aspoň 30 minút.
- Podávame s cestovinami a pokiaľ zostane omáčky veľa, zavaríme/sterilizujeme ju do pohárov. Recept sa totiž robieva vo veľkých množstvách, a toto je polovičné.
TIP: Ak máte radi sýte chute, skúste do omáčky s cibuľkou jemne osmahnúť napríklad slaninku alebo iné mäsové výrobky, prípadne huby.