Ideál na špagety: Paradajková omáčka so zeleninou

omáčka adobe

Written by Admin

8 novembra, 2023

Jedlá s cestovinami bývajú vždy vynikajúce. V kombinácií s paradajkami chutia cestoviny snáď najlepšie, a preto bude aj táto omáčka s paradajkami, fazuľou a cuketou určite veľmi obľúbená aj u vás doma! 

Budeme potrebovať:

  • 500 g paradajok (olúpaných)
  • 500 g cukiny alebo uhoriek
  • 500 g cibule
  • 500 g papriky
  • 250 g predvarenej fazule
  • ½ plechovky kukurice (150 g)
  • 1 paradajkový pretlak (cca 200 g) alebo kečup
  • 2-3 mrkvy
  • 2 mesiačiky cesnaku
  • 2-3 PL soli
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1-2 PL octu
  • 3-4 PL olivového oleja
  • rôzne bylinky na dochutenie alebo dekoráciu

Postup:

  1. Vybrané suroviny umyjeme, ošúpeme a nakrájame nadrobno (paradajky, cukinu, uhorky, cibuľu, cesnak, papriky, mrkvy…).
  2. Ak nemáme predvarenú fazuľu, tak ju predvaríme.
  3. Najprv osmahneme cibuľku na oleji a pridáme zvyšné základné suroviny (papriku, paradajky – ktoré môžeme tiež chvíľku smažiť, fazuľu, cukinu/uhorku, mrkvu, kukuricu, roztlačený cesnak). 
  4. Postupne pridávame koreniny, dochucovadlá a dochutíme aj octom. Pridáme pretlak/kečup a povaríme aspoň 30 minút. 
  5. Podávame s cestovinami a pokiaľ zostane omáčky veľa, zavaríme/sterilizujeme ju do pohárov. Recept sa totiž robieva vo veľkých množstvách, a toto je polovičné.

 

TIP: Ak máte radi sýte chute, skúste do omáčky  s cibuľkou jemne osmahnúť napríklad slaninku alebo iné mäsové výrobky, prípadne huby.

Prečítajte si tiež:

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

25.október, Bruty. S nástupom zimného obdobia si mnohí myslia, že čerstvé paradajky a jahody sú na pultoch iba z dovozu. Slovenská farma Beri však túto predstavu vyvracia a zabezpečuje kvalitné, chutné a dostupné jahody a paradajky priamo z domácich pestovateľských...