Sú koláče, ktoré sa u niektorých doma nemôžu robiť často. Brownie je ten typ dezertu, čo medzi ne rozhodne patrí. V opačnom prípade by sme už asi nejedli nič iné… Raz za čas si však môžeme dopriať napríklad aj takýto jahodový brownie, ktorý je aj trošku zdravšou verziou známeho čokoládového koláčika.
Budeme potrebovať:
- 150 g jahôd, prípadne ďalšie ovocie
- 80 g polohrubej múky
- 40 g ovsených vločiek (rozmixovaných)
- 100 g masla
- 4 PL oleja
- 200 g čokolády
- 3 vajíčka
- 100 g cukru (prípadne aj sčasti stévia, rozpučené datle či melasa)
- ½ sáčku prášku do pečiva / ½ ČL sódy bikarbóny
- perníkové korenie
- jahody či mandle na dekoráciu
Postup:
- Pripravíme a navážime si suroviny. Jahody môžeme pokojne použiť aj mrazené alebo zavárané. Pokiaľ sú jahody príliš veľké, nakrájame na menšie – asi na veľkosť maliny.
- Samostatne zmiešame len suché ingrediencie, teda múku, rozmixované vločky, prášok do pečiva (alebo sódu b.) a štipku perníkového korenia. Primiešame aj cukor, prípadne stéviu. (Pokiaľ chceme použiť aj datle a melasu, tie sa zmiešajú s mokrými ingredienciami.)
- Čokoládu môžeme roztopiť na vodnom kúpeli alebo nadrobno nakrájať (pečením sa v koláči ľahko rozpustí).
- Rozdelíme si žĺtka a bielka z vajíčok. Žĺtka zmiešame s olejom, rozpusteným maslom (nie však príliš horúcim) a voliteľne aj s časťou jahôd. Prípadne ešte pridáme rozmagané datle a melasu na dosladenie.
- Bielka vyšľaháme na sneh a odložíme do chladničky.
- Pripravené zmesi – suchú a mokrú – zmiešame dokopy a následne primiešame aj sneh z bielok.
- Cesto vymiesime a vylejeme na menší plech. Na vrch poukladáme jahôdky a dáme piecť na 180 °C po 15 – 20 minút. Koláč sledujeme, aby sa priveľmi nespiekol, pretože jeho konzistencia má byť tekutejšia a po upečení stuhnúť.
- Dobrú chuť!