5 najrýchlejších receptov na spracovanie jahôd: džem, koža, pyré, zmrzlina, sirup

rýchle recepty z jahôd

Written by Farma Beri

5 júna, 2023

Jahodová sezóna je v plnom prúde. A keď ste sa ich už prejedli a ešte stále vám nejaké zostali, neváhajte ich spracovať. Môžete si vyrobiť džem, zamraziť ich či dokonca usušiť. Pripravili sme pre pár tipov ako toto sladké a hlavne zdravé ovocie môžete rýchlo spracovať.

domáci jahodový džem

zdroj: canva.com

Jahodový džem – tradičný recept

Zrelé jahody (12-24h od zberu)

V hrnci zohrejte 4 kg jahôd a 2 kg cukru (ak chcete zdravšiu verziu použite trstinový alebo kokosový cukor, platí jednoduché pravidlo na kilogram jahôd ide 0,5kg cukru) na stredne silnom ohni, pravidelne miešajte. Keď sa cukor rozpustí, pridajte šťavu z 1 citróna a nechajte variť ďalších 20-30 minút, občas miešajte. Keď džem zhustne, nalejte ho do sklenených pohárov a nechajte vychladnúť. Sklenené poháre zakryte a skladujte v chladničke.

jahodový sirup

Jahodový sirup

Zrelé jahody (max 48h od zberu)

Domáci jahodový sirup je priam stvorený do letných limonád. Navyše deti ho milujú!

1 kg jahod

1l vody

400g trstinového cukru

2 ČL citrónovej šťavy

Jahody dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a odstráňte stopky. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky. V hrnci zohrejte vodu a cukor na stredne silnom ohni, občas premiešajte, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte nakrájané jahody do hrnca s cukrovou vodou. Pomaly ich varte na miernom ohni po dobu 10-15 minút, aby sa jahody rozpadli a uvoľnili svoju šťavu. Potom do zmesi pridajte citrónovú šťavu a nechajte variť ďalšie 2-3 minúty. Odstavte z ohňa a nechajte sirup vychladnúť. Potom pomocou sitka alebo plátennej utierky preceďte sirup, aby sa odstránili pevné kúsky jahôd. Hotový jahodový sirup nalejte do sterilizovaných sklenených fliaš alebo fľaštičiek.

Tip: Jahodový sirup môžete použiť aj do čaju, limonád, smoothies alebo ho môžete použiť na dochutenie dezertov, zmrzliny či palaciniek. Skladujte ho v chladničke a spotrebujte do niekoľkých týždňov.

jahodová koža

zdroj: canva.com

Jahodová koža

Zrelé jahody (12-24h od zberu)

Ovocná koža je obľúbená hlavne u detí. Ide o zdravú detskú sladkosť, ktorá konzistenciou pripomína tak trocha kožu.

1kg jahôd

Jahody rozmixujeme na jemnú konzistenciu v mixéry. Na plechy (asi 3 veľké, záleží od veľkosti plechu) dáme papier na pečenie.  Zmes rozotrieme špachtľou na papier na pečenie na tenkú vrstvu. Rúru si predhrejeme na 90 stupňov. A takto „kožu“ sušíme 9-10 hodín. Ak si chcete pripraviť raw verziu, kožu sušte na 39 stupňov na 12-14 hodín. Kožu si tiež môžete usušiť aj na slnku. Nezabudnite ju prekryť sitom, aby sa nezapáčila vtákom. Dôkladne vysušenú kožu opatrne odlepujte od papiera, nakrájajte ju na pásiky a stočte. Skladujte ju v izbovej teplote a vo fólií. Koža takto vydrží dva mesiace.

Tip: kožu si môžete vyrobiť aj v kombinácií s banánom, malinami alebo aj mätou.

sušená ovocná koža

zdroj:canva.com

Jahodové pyré

Zrelé jahody (max 48h od zberu)

Jahodové pyré je výborné s palacinkami či do kaší.

0,5kg jahôd

2dcl voda

200g práškového cukru

Do hrnca dajte variť vodu s cukrom, pridajte umyté, očistené a nadrobno nakrájané jahody. Krátko ich povarte a rozmixujte mixérom. Dajte ich dole z ohňa a nalejte do sklenených pohárov. Dobre uzavrite a dajte ich hore dnom. Nechajte vychladnúť a uskladnite do špajzy.

Tip: pyré môžete využiť na zmrzlinu, lievance alebo ku koláčom.

jahodové pyré

zdroj:canva.com

Domáca jahodová zmrzlina

Zrelé jahody (12-24h od zberu)

500 g čerstvých jahôd

250 ml smotany na šľahanie (33% tuku)

200 g kondenzovaného mlieka

100 g práškového cukru

1 lyžička vanilkového extraktu

Najprv si pripravte jahody. Umyte ich pod tečúcou vodou a odstráňte stopky. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky. Vložte nakrájané jahody do mixéra a mixujte ich, až kým nezískate hladkú pastu. V samostatnej miske zmiešajte smotanu na šľahanie, kondenzované mlieko, práškový cukor a vanilkový extrakt. Pomaly pridávajte jahodovú zmäs a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Zmes nalejte do misky na zmrzlinu alebo do vhodnej nádoby s viečkom. Misku so zmesou vložte do mrazničky a nechajte zmrzlinu mraziť minimálne 6 hodín alebo cez noc. Po uplynutí času vyberte zmrzlinu z mrazničky a nechajte ju niekoľko minút mierne povoliť, aby sa dala ľahšie porciovať. Servírujte jahodovú zmrzlinu v miske, v poháriku alebo v kornútikoch. Môžete ju ozdobiť čerstvými jahodami alebo posypať grankom, podľa chuti.

Prečítajte si tiež:

Jahodová roláda

Jahodová roláda

  Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?  ...