Silné letné horúčavy vedia napáchať veľa škôd. A pri ovocí a zelenine urýchľujú mnohé procesy, ktoré potom vedú k neželaným výsledkom. Ako teda čo najdlhšie udržať ovocie čerstvé a použiteľné v letných dňoch?
Keď už si konečne môžeme vychutnávať šťavnaté ovocie a zeleninu, príde zrazu deň, keď je úrody veľa alebo sa jednoducho nestíha všetko zjesť. No a vysoké teploty dajú zabrať aj nám, aj potravinám. My sa napríklad môžeme osviežiť práve ovocím a zeleninou. Avšak na to treba udržiavať samotné plody hydratované a svieže tiež.
Pred skladovaním ovocia či zeleniny vždy vyberáme len nepoškodené a zdravé plody. Pri čistení a umývaní treba byť opatrní, lebo nie každý spôsob uskladnenia dovoľuje plody umývať vodou. Častokrát sa maximálne môžu utrieť handričkou.
Univerzálne pravidlo pre uskladnenie tiež je, aby neboli ovocia a zeleniny vystavené priamemu slnečnému žiareniu a veľkej vlhkosti. Nie všetky plody sú však rovnako náročné. Niektoré majú dokonca viac skladovacích možností ako iné a vydržia aj dlhšie. Plody, ktoré sú mäkšie bývajú viacej náchylné na skazu než tie, čo sú pevnejšie a majú silnejšiu šupu.
Jahody
Čo sa týka jahôd, tie patria medzi citlivé plody. Je vždy dobré ich zjesť čo najskôr alebo tepelne upraviť a využiť v kuchyni. Ak však predsa len treba nejaké jahody uskladniť, je dobré vedieť, že nemajú radi teplo ani vlhkosť. Chybu rozhodne neurobíme, ak ich uskladníme v chladničke, najlepšie v tej najchladnejšej časti.
Otázkou vždy je, v akej nádobe ich nechať. Jahôdky sa totiž veľmi ľahko pokazia pre nadmernú vlhkosť a neprospieva im ani manipulácia či malý priestor, kde sú na sebe natesno naukladané. Odporúčaním je vložiť ich do širšej nádoby s priepustnosťou vzduchu a vyložiť dno papierovou utierkou alebo inak zabezpečiť sanie vlhkosti. Fungovať môže aj dvojité dno. Takto skladované jahody v chladničke vydržia dva až tri dni. Aby sa to poistilo, je vhodné nechávať na jahôdkach zelené stopky a odstrániť ich až pri umývaní pred jedením.
Ak chcete odložiť jahody na neskôr a dlhšie, vtedy je lepšia voľba ich zamraziť. Tiež platí, že vyberať treba celé nepoškodené plody, prípadne orezať zlé aj zelené časti. Pred mrazením ich treba poriadne umyť, lebo potom už nič nezmyjete. Dajte tiež pozor na to, aby sa pri uskladnení do mrazáku jahody nepopučili, kým zamrznú. Ak preto potrebujete celé tvarované jahody, vytvorte im dostatok priestoru.
Čučoriedky
Pri čučoriedkach dávame taktiež pozor na to, aby sa nepopučili a neboli ani inak poškodené.
Čučoriedkam sa v chlade tak, ako aj inému bobuľovitému ovociu, bude tiež páčiť. V chladničke vydržia tiež aspoň tri dni. Najvhodnejšia je pre ne teplota v rozpätí od 0 do 5° C.
Aj pri čučoriedkach platia veľmi podobné postupy, ako pri jahôdkach. Sú aj rovnako dobre skladovateľné v mraze. Akurát treba dať pozor na to, aby pri zmrazení nezostali pridlho. Po niekoľkých mesiacoch totiž môžu aj v mraze vyschnúť. Ak sa to však stane, vtedy ich viete jednoducho použiť do vodnatejších jedál, aby sa nasiakli späť. Avšak už im to nevráti tú ozajstnú skorú sviežosť zo zberu.
Pokiaľ by ste nemali miesto v mrazáku alebo hľadáte absolútne najjednoduchší spôsob, ako čučoriedky udržať jedlé čo najdlhšie, môžete skúsiť aj sušenie. Netreba robiť nič iné, len očistiť a poukladať na dostatočne široký plech. Dať vyhriať na miesto, kde prúdi vzduch a nehrozí im poškodenie ani choroba. Využiť môžete aj sušičku na sušenie ovocia, trúbu či mikrovlnnú rúru s funkciou sušenia. Potom sa vysušené čučoriedky dajú skladovať v nádobkách s utesňovacím zatváraním. Takto vydržia na suchom a tmavšom mieste aj šesť mesiacov.
Paradajky
Paradajky patria tiež k plodom s mäkšou šupkou, avšak skladovanie v chlade je v tomto prípade niečím odlišné. Hoci samotným paradajkám navonok neuškodí, ovplyvňuje to ich chuť. Preto ak chcete mať čo najchutnejšie paradajky, je vhodné ich skladovať mimo chladu, a to aspoň nad 12° C. Tu však zasa platí to, aby neboli vystavené priamemu slnku.
Jedným z problémov skladovania paradajok je fakt, že vylučujú tzv. etylénový plyn, ktorý urýchľuje ostatným plodom “hodinky”. Takže toto vám buď pomôže pri dozrievaní ovocia a zeleniny, alebo im to uškodí. Samozrejme, teraz to už viete využiť vo svoj prospech.
Aj paradajky sa dajú uskladniť inými spôsobmi, a to napríklad sušením, zavarením či fermentáciou. Vhodné je aj skladovanie v chladničke, a to vtedy, ak ste už plody nakrájali.
Uhorky
Ani uhorky nie sú klasickým kandidátom do chladničky. Neplatí však, že ich môžete dať k paradajkám pre už spomínané etylény. Pravdou však je, že hoci sa v chladničke môžu kaziť, nie všetky odrody sú na tom rovnako. Tie kupované sa v chladničke skladujú dobre. Lenže doma dopestované uhorky sú na tom inak a teplota nižšia ako 10° C im už po pár dňoh neprospieva.
Avšak existuje spôsob, ako uskladniť domáce uhorky aj do chladničky. Je dôležité, aby sa zamedzil prísun vzduchu, teda je vhodné naložiť uhorky do vody alebo ich zabaliť do vákuovacieho vrecka. Bežne však uhorky pokojne skladujte v izbovej teplote, nepoškodené a dobre uskladnené plody by mali vydržať aj týždeň.
Papriky
Chladnička neobstojí ako ideálny sklad ani pre papriky, hoci v nej vydržia aj týždeň. Nezostanú však také chutné a pevné pridlho. Po pár dňoch sa môžu chladom aj poškodiť a stmavnúť. Papriky majú síce pomerne pevný povrch, ale sú extrémne citlivé na teplotu. Ideálne rozmedzie je medzi 6 – 10° C. Prospieva im priedušné miesto s primeranou vlhkosťou. Častokrát je vhodná voľba aj chladnejšia pivnica alebo špajza.
Papriky sú veľmi dobrým kandidátom na fermentáciu, hodia sa aj ako doplnok k mnohým iným druhom zeleniny, ktoré sa fermentujú. Takisto sú vhodné na zaváranie, avšak závisí od konkrétneho druhu, pretože každý je vhodnejší na iné spracovanie.
Pri paprikách a skladovaní nezabúdajte aj na možnosť využiť semiačka. Tie sa totiž dajú zozbierať, vysušiť a následne používať ako dochucovadlo.
Mnohé ovocia a zeleniny majú možností na uskladnenie celkom dosť. Stále však platí, že najlepším je práve to, čo je čerstvé. Hoci napríklad pri mrazení sa uchovávajú aj všetky pôvodné výživné látky. No pozor na dlhodobé skladovanie mrazom, lebo má jeden háčik – viete to naozaj dobre zapatrošiť a zabudnúť na to.