Slané slimáčiky s rôznymi plnkami

slimáčiky/zd.adobe

Written by Admin

27 decembra, 2023

Slané jednohubky sú po sviatočných koláčoch príjemná zmena. Navyše patria medzi tie kreatívne pochúťky, ktoré si môžete nakombinovať s rôznymi chuťami a plnkami, dať k prípitkom či ako predjedlo. Okrem toho sú jednoduché a ich príprava trvá celkom krátko. Základom je lístkové cesto, ktoré si môžete jednoducho kúpiť alebo ak máte čas, tak aj pripraviť domáce.

 

Pizzová plnka
  • kečup
  • tvrdý syr na strúhanie alebo plátkový tvrdý syr
  • hovädzia/morčacia šunka alebo prošuto, prípadne salám
  • mixované sušené čili papričky
  • čierne korenie
  • oregano alebo bazalka
  • olivový olej

 

Bryndzová plnka
  • 30 g bryndze
  • 1 PL smotany
  • orestované kúsky paradajok
  • osmahnutá cibuľka (prípadne nadrobno nakrájaná slanina)
  • prošuto
  • oregano

 

Tuniaková plnka
  • 1 plechovka tuniaka
  • 1 PL smotany
  • orestované kúsky paradajok
  • oregano
  • plátkový tvrdý syr

 

Postup

  1. Rozmrazíme si lístkové cesto, aby malo približne izbovú teplotu.
  2. Pripravíme si vybrané ingrediencie. Tepelné spracovanie je pri paradajkách a cibuľke, ktoré pred restovaním nakrájame.
  3. Rozprestrieme pláty cesta a nanesieme naň jednotlivé náplne, pričom treba rátať s tým, že budeme rolovať po dĺžke. Horný okraj preto necháme čistý, aby sa dalo potom aj cestíčko prilepiť.
  4. Nanesieme najprv základné vrstvy – kečup alebo bryndzu, či tuniaka. Pri tuniakovej a bryndzovej plnke najprv premiešame tuniaka/bryndzu so smotanou.
  5. Ďalej dávame od oka ostatné ingrediencie v ľubovoľnom poradí a stále nechávame voľný horný okraj.
  6. Zrolujeme ako roládu, voľný okraj potrieme vodou a spojíme cesto.
  7. Nakrájame roládku na krúžky, v šírke asi 1 – 1,5 cm. Poukladáme na plech v dostatočných rozostupoch a jemne pokvapkáme olejom. 
  8. Pečieme na 200 °C asi 20 minút.
  9. Jednotlivé ingrediencie v náplniach môžete, samozrejme, podľa chuti kombinovať. Nebude náhoda, že čoraz viac sú v kulinárskom svete trendom tie najzvláštnejšie kombinácie. Napríklad aj sladko-slané.

Prečítajte si tiež:

Jahodová roláda

Jahodová roláda

  Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?  ...