Slané jednohubky sú po sviatočných koláčoch príjemná zmena. Navyše patria medzi tie kreatívne pochúťky, ktoré si môžete nakombinovať s rôznymi chuťami a plnkami, dať k prípitkom či ako predjedlo. Okrem toho sú jednoduché a ich príprava trvá celkom krátko. Základom je lístkové cesto, ktoré si môžete jednoducho kúpiť alebo ak máte čas, tak aj pripraviť domáce.
Pizzová plnka
- kečup
- tvrdý syr na strúhanie alebo plátkový tvrdý syr
- hovädzia/morčacia šunka alebo prošuto, prípadne salám
- mixované sušené čili papričky
- čierne korenie
- oregano alebo bazalka
- olivový olej
Bryndzová plnka
- 30 g bryndze
- 1 PL smotany
- orestované kúsky paradajok
- osmahnutá cibuľka (prípadne nadrobno nakrájaná slanina)
- prošuto
- oregano
Tuniaková plnka
- 1 plechovka tuniaka
- 1 PL smotany
- orestované kúsky paradajok
- oregano
- plátkový tvrdý syr
Postup
- Rozmrazíme si lístkové cesto, aby malo približne izbovú teplotu.
- Pripravíme si vybrané ingrediencie. Tepelné spracovanie je pri paradajkách a cibuľke, ktoré pred restovaním nakrájame.
- Rozprestrieme pláty cesta a nanesieme naň jednotlivé náplne, pričom treba rátať s tým, že budeme rolovať po dĺžke. Horný okraj preto necháme čistý, aby sa dalo potom aj cestíčko prilepiť.
- Nanesieme najprv základné vrstvy – kečup alebo bryndzu, či tuniaka. Pri tuniakovej a bryndzovej plnke najprv premiešame tuniaka/bryndzu so smotanou.
- Ďalej dávame od oka ostatné ingrediencie v ľubovoľnom poradí a stále nechávame voľný horný okraj.
- Zrolujeme ako roládu, voľný okraj potrieme vodou a spojíme cesto.
- Nakrájame roládku na krúžky, v šírke asi 1 – 1,5 cm. Poukladáme na plech v dostatočných rozostupoch a jemne pokvapkáme olejom.
- Pečieme na 200 °C asi 20 minút.
- Jednotlivé ingrediencie v náplniach môžete, samozrejme, podľa chuti kombinovať. Nebude náhoda, že čoraz viac sú v kulinárskom svete trendom tie najzvláštnejšie kombinácie. Napríklad aj sladko-slané.