Zdravé raňajky naštartujú deň najlepšie. Rozhodne nesmie chýbať ovocie a v tomto prípade bude základom raňajok kaša z pohánky. Spolu s orieškami je to jedlo plné hodnotných látok a výborných chutí.
Budeme potrebovať:
- 200 g jahôd (aj mrazených)
- 200 g pohánky (príp. pohánkových vločiek)
- 300 ml mlieka
- 1 banán
- 2 plátky masla
- 1 – 2 PL orechového alebo repkového oleja
- 2 ČL medu alebo čakankového syrupu
- soľ
- 2-3 PL orieškov (vlašských, lieskových, pekanových alebo mandľových lupienkov)
- citrónová šťava
Postup prípravy:
- Pohánku prepláchneme a pripravíme si ovocie, ak je treba ho rozmraziť.
- V hrnci začneme variť mlieko, pridáme štipku soli. Keď zovrie, pridáme aj pohánku a varíme ešte asi 10 min.
- Kašovitú zmes necháme chvíľku odstáť, potom primiešame maslo, olej a sladidlo.
- Pripravíme si ovocie a oriešky. Jahody rozmrazíme, banán olúpeme a nakrájame, oriešky môžme rozmixovať alebo pridať aj väčšie kusy.
- Všetko môžeme spolu zmiešať alebo len poukladať a posypať už na kašu servírovanú v miske. Pri servírovaní môžeme ešte pokvapkať citrónovou šťavou.
- Dobrú chuť!
TIP: Pohánkovú kašu možno servírovať aj na slano, a to so syrom a paradajkami.