Rýchle paradajkové rizoto z čerstvých paradajok

paradajkové rizoto

Written by Farma Beri

9 augusta, 2021

Máte radi rizoto? Keďže je sezóna paradajok, vyskúšajte si pripraviť rýchle paradajkové rizoto z čerstvých rajčiakov.  Toto paradajkové rizoto môžete podávať ako hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu či rybe. Paradajky sú bohaté na vitamíny, minerály, vlákniny, kyselinu listovú, a vitamíny C, E a K, preto je výborné, ak si ich doprajete často.

Ingrediencie 

  • 1 strapec Čerinka cherry paradajok
  • 4 cherry paradajky nakrájané na plátky
  • ½šálky bieleho vína
  • 1a pol šálky ryže Arborio
  • 3šálky zeleninového vývaru
  • 1 Cibuľa alebo jarná cibuľka (nakrájaná na kocky)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájaného na plátky)
  • ½ šálky nastrúhaného parmezánu
  • olivový olej
  • štipka červenej papriky
  • čierne korenie a soľ
  • nasekanú petržlenovú vňať a bazalku na ozdobenie

 1 šálka – (250ml)

Postup

  • Do hrnca a na mierny oheň dajte tri polievkové lyžice olivového oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a posoľte. Pridajte čierne korenie podľa chuti a varte asi 5 minút, kým nezmäkne.
  • Do hrnca pridajte prepláchnutú ryžu a za stáleho miešania restujte asi 2 minúty, kým cibuľa nezhnedne. Pridajte červenú papriku, cesnak, biele víno a na kocky nakrájané paradajky a varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí, asi 5 minút.
  • Pridajte 2 šálky vývaru a zvýšte teplotu. Varte 5 až 6 minút, každú minútu dobre premiešajte drevenou vareškou.
  • Keď sa vývar absorbuje, pridajte zvyšný 1 pohár vývaru a pokračujte vo varení ďalších 5 minút, kým sa ryža neuvarí. Ochutnajte a okoreňte. Podľa potreby pridajte ďalší vývar alebo horúcu vodu. Odstavte z ohňa a pridajte 2 lyžice olivového oleja a parmezánu.
  • Rizoto naservírujte do taniera a do ryže pridajte na plátky pokrájané paradajky. Posypte petržlenovou vňaťou a bazalkou.
Zdroj titulného obrázka: canva.com

Prečítajte si tiež:

Vanilková panna cotta s jahodami

Vanilková panna cotta s jahodami

Panna cotta je svieži dezert, ktorý sa pripravuje celkom netradične. Síce sa varí, ale v skutočnosti by zmes nemala zovrieť. Vychutnajte si mliečnu želatínovú pochúťku so sviežimi červenými jahôdkami. Ešte stále stíhate aj s tými čerstvými.   Na panna cottu...

Starostlivosť o jahody po zbere

Starostlivosť o jahody po zbere

Pre viacerých pestovateľov už v rámci domácej úrody jahôdky dávno odrobili svoju prácu. Ešte stále sa však nájdu odrody jahôd, ktoré rodia aj počas skorej jesene, a to aj v našom podnebnom pásme. Starostlivosť o rastliny jahôd po odovzdaní úrody sa však veľmi nelíši....