Máte radi rizoto? Keďže je sezóna paradajok, vyskúšajte si pripraviť rýchle paradajkové rizoto z čerstvých rajčiakov. Toto paradajkové rizoto môžete podávať ako hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu či rybe. Paradajky sú bohaté na vitamíny, minerály, vlákniny, kyselinu listovú, a vitamíny C, E a K, preto je výborné, ak si ich doprajete často.
Ingrediencie
- 1 strapec Čerinka cherry paradajok
- 4 cherry paradajky nakrájané na plátky
- ½šálky bieleho vína
- 1a pol šálky ryže Arborio
- 3šálky zeleninového vývaru
- 1 Cibuľa alebo jarná cibuľka (nakrájaná na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájaného na plátky)
- ½ šálky nastrúhaného parmezánu
- olivový olej
- štipka červenej papriky
- čierne korenie a soľ
- nasekanú petržlenovú vňať a bazalku na ozdobenie
1 šálka – (250ml)
Postup
- Do hrnca a na mierny oheň dajte tri polievkové lyžice olivového oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a posoľte. Pridajte čierne korenie podľa chuti a varte asi 5 minút, kým nezmäkne.
- Do hrnca pridajte prepláchnutú ryžu a za stáleho miešania restujte asi 2 minúty, kým cibuľa nezhnedne. Pridajte červenú papriku, cesnak, biele víno a na kocky nakrájané paradajky a varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí, asi 5 minút.
- Pridajte 2 šálky vývaru a zvýšte teplotu. Varte 5 až 6 minút, každú minútu dobre premiešajte drevenou vareškou.
- Keď sa vývar absorbuje, pridajte zvyšný 1 pohár vývaru a pokračujte vo varení ďalších 5 minút, kým sa ryža neuvarí. Ochutnajte a okoreňte. Podľa potreby pridajte ďalší vývar alebo horúcu vodu. Odstavte z ohňa a pridajte 2 lyžice olivového oleja a parmezánu.
- Rizoto naservírujte do taniera a do ryže pridajte na plátky pokrájané paradajky. Posypte petržlenovou vňaťou a bazalkou.
Zdroj titulného obrázka: canva.com