Lazane s lahodnou plnkou

lazane

Written by Admin

19 januára, 2024

Jedlo, ktoré vás určite poriadne zasýti. Okrem toho je v ňom viacero zdraviu prospešných ingrediencií, a tak nemusíte váhať, či si ho doma upiecť. Je to navyše celkom rýchlo.

Čo budeme potrebovať:
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 1 menší pór
  • 250 ml paradajkovej omáčky (kečupu či paradajkového džemu)
  • 12 ks lazaní
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 180 g tvarohového syra – cottage cheese
  • 2 vajcia
  • 1 ČL oregana
  • ½ ČL soli a mletého korenia
  • ½ ČL citrónovej šťavy
  • muškátový oriešok (na strúhanie)
  • 40 g parmezánu
  • Mozzarella podľa chuti
  • špenát, bazalka alebo petržlenová vňať
Ako na to:
  1. Predhrejeme rúru na 220 stupňov. 
  2. Očistíme a nadrobno nakrájame cesnak. Pór umyjeme a tiež nakrájame nadrobno (je lepšie krájať kolmo, teda na kolieska).
  3. Cesnak orestujeme na oleji. Pridáme aj pór. Miešame a necháme ich trochu podusiť, primiešame sójovú omáčku a napokon zmes odložíme.
  4. Dohladka rozmixujeme cottage cheese. Vo väčšej mise ho zmiešame s vajíčkami,  parmezánom, oreganom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Natrúhame za štipku muškátového orieška. Vmiešame tiež orestovanú pórovú zmes.
  5. Prichystáme si stredne veľkú zapekaciu misu. Zvnútra ju môžeme postriekať olejom. Nanesieme na dno prvú (1 cm) vrstvu paradajkovej omáčky (možno použiť či pridať aj kečup, celé paradajky, prípadne džem). 
  6. Nasleduje vrstva lazaní (zmestiť by sa mali asi tri kusy vedľa seba). Navrstvíme zmes s cottage cheese (asi 2 cm) a opäť paradajkovú omáčku. Opakujeme až po poslednú časť, kde bude paradajková vrstva.
  7. Napokon nastrúhame na vrch parmezán a prikryjeme zapekacou fóliou. Pečieme 45 – 50 minút.
  8. Skontrolujeme, či je všetko upečené podľa predstáv a vyberieme z rúry. Necháme odstáť asi 15 minút. Servírujeme dekorované mozzarellou a špenátom (či petržlenovou vňaťou, prípadne bazalkou).
  9. Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

Slovenské paradajky a jahody dostupné aj počas zimy

25.október, Bruty. S nástupom zimného obdobia si mnohí myslia, že čerstvé paradajky a jahody sú na pultoch iba z dovozu. Slovenská farma Beri však túto predstavu vyvracia a zabezpečuje kvalitné, chutné a dostupné jahody a paradajky priamo z domácich pestovateľských...