Jedlo, ktoré vás určite poriadne zasýti. Okrem toho je v ňom viacero zdraviu prospešných ingrediencií, a tak nemusíte váhať, či si ho doma upiecť. Je to navyše celkom rýchlo.
Čo budeme potrebovať:
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 1 menší pór
- 250 ml paradajkovej omáčky (kečupu či paradajkového džemu)
- 12 ks lazaní
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL sójovej omáčky
- 180 g tvarohového syra – cottage cheese
- 2 vajcia
- 1 ČL oregana
- ½ ČL soli a mletého korenia
- ½ ČL citrónovej šťavy
- muškátový oriešok (na strúhanie)
- 40 g parmezánu
- Mozzarella podľa chuti
- špenát, bazalka alebo petržlenová vňať
Ako na to:
- Predhrejeme rúru na 220 stupňov.
- Očistíme a nadrobno nakrájame cesnak. Pór umyjeme a tiež nakrájame nadrobno (je lepšie krájať kolmo, teda na kolieska).
- Cesnak orestujeme na oleji. Pridáme aj pór. Miešame a necháme ich trochu podusiť, primiešame sójovú omáčku a napokon zmes odložíme.
- Dohladka rozmixujeme cottage cheese. Vo väčšej mise ho zmiešame s vajíčkami, parmezánom, oreganom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Natrúhame za štipku muškátového orieška. Vmiešame tiež orestovanú pórovú zmes.
- Prichystáme si stredne veľkú zapekaciu misu. Zvnútra ju môžeme postriekať olejom. Nanesieme na dno prvú (1 cm) vrstvu paradajkovej omáčky (možno použiť či pridať aj kečup, celé paradajky, prípadne džem).
- Nasleduje vrstva lazaní (zmestiť by sa mali asi tri kusy vedľa seba). Navrstvíme zmes s cottage cheese (asi 2 cm) a opäť paradajkovú omáčku. Opakujeme až po poslednú časť, kde bude paradajková vrstva.
- Napokon nastrúhame na vrch parmezán a prikryjeme zapekacou fóliou. Pečieme 45 – 50 minút.
- Skontrolujeme, či je všetko upečené podľa predstáv a vyberieme z rúry. Necháme odstáť asi 15 minút. Servírujeme dekorované mozzarellou a špenátom (či petržlenovou vňaťou, prípadne bazalkou).
- Dobrú chuť!