Jahodová bublanina

bublanina

Written by Admin

9 februára, 2024

Absolútne nadýchané cesto, ktoré sa vám príjemne rozplýva v ústach? Presne také má táto jahodová bublanina. Keď si totiž dáte pozor na pridávanie kypriaceho prášku do tekutín a spravíte to čo najneskôr, mal by perfektne zaúčinkovať. A keď do bublaniny pridáte aj chutné jahôdky, balzam na dušu je na svete.

Budeme potrebovať:
  • 400 g jahôd (aj z kompótu či mrazených)
  • 300 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 100 ml olivového oleja
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g stévie
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 citrón na kôru
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • škorica/škoricový cukor
Ako na to:
  1. Predhrejeme rúru na 175 °C a pripravíme si stredne veľkú formu. Vymastíme ju a vysypeme múkou. Pripravíme tiež jahody z kompótu, ktoré precedíme (resp. jahody rozmrazíme/umyjeme).
  2. V miske zmiešame cukor, stéviu, múku a prášok do pečiva.
  3. Zvlášť zmiešame vajce, vanilkový cukor, soľ, olej, citrónovú kôru a mlieko. Môžeme pridaž aj jahodovú šťavu z kompótu.
  4. Obe zmesi zmiešame do jednej a poriadne premiešané cesto vylejeme na plech/do formy. (Medzi cesto môžeme jahody tiež poukladať.)
  5. Na vrch cesta rovnomerne poukladáme jahody (ak sú kúsky priveľké, rozkrojíme ich). Vrch môžeme jemne posypať škoricou alebo škoricovým cukrom. 
  6. Vložíme do rúry na asi 45 minút alebo podľa testu so špáradlom/špajdlou. 
  7. Po vybratí necháme chvíľu odstáť a podávame jemne vychladnuté. Servírovať môžeme aj s čokoládovou polevou a ovocím.
  8. Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Jahodová roláda

Jahodová roláda

  Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?  ...