Pečenie nadýchaných koláčikov je na sviatky tou najpríjemnejšou činnosťou. Teda možno až po ich jedení. Jahodovo-banánový chlebík je určite pochúťka, ktorá zapasuje do čarovných zimných dní a sviatkov aj u vás doma. Prajeme príjemné voňavé pečenie!
Budeme potrebovať:
- 150 g jahôd (rozmrazených a odtečených)
- 1 banán
- 60 g nakrájaných vlašských orechov
- 200 g polohrubej múky
- 80 g banánovej múky
- 80 g mandľovej múky
- 60 g gréckeho jogurtu /smotany (100 ml)
- 2 vajcia
- štipku soli
- 1 ČL škorice
- 1 ČL prášku do pečiva/sódy bikarbóny
- 80 g kryštálového cukru
- 40 g trstinového cukru
Ako na to:
- Predhrejeme rúru na 200 ° C a pripravíme si bochníkovú formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie alebo ju namastíme.
- Pripravíme si jednotlivé potraviny. Jahody rozmrazíme a nakrájame. Banán rozmagáme v miske. Napokon nakrájame aj oriešky.
- Zmiešame zvlášť suché a mokré ingrediencie. V jednej mise všetku múku, škoricu, sódu bikarbónu/prášok do pečiva a soľ. Odložíme a pripravíme aj mokrú zmes.
- Zvlášť zmiešame vo väčšej mise vajcia, kr. a trs. cukor, jogurt a banán, kým sa dobre nespoja. Jemne vmiešame aj nakrájané jahôdky a vlašské orechy (prípadne si necháme z nich časť aj na záver).
- Suchú zmes opatrne, ale rýchlo vmiešame do mokrej vo veľkej mise.
- Cesto nalejeme pripravenej formy na chlieb, rovnomerne ho rozložíme (a na vrch môžeme dať ešte časť orieškov a jahôd).
- Pečieme asi hodinu, alebo podľa testu so špáratkom, ale tak, aby sa vrch nespiekol, mal by byť zlatohnedý. TIP: Ak vrch začne príliš hnednúť, môže sa počas pečenia na záver prikryť hliníkovou fóliou.
- Vyberieme z rúry a necháme chlebík chvíľu odstáť.
- Dobrú chuť!