Banánovo-jahodový chlebík

jahodovo-banánový chlebík sviatky

Written by Admin

8 decembra, 2023

Pečenie nadýchaných koláčikov je na sviatky tou najpríjemnejšou činnosťou. Teda možno až po ich jedení. Jahodovo-banánový chlebík je určite pochúťka, ktorá zapasuje do čarovných zimných dní a sviatkov aj u vás doma. Prajeme príjemné voňavé pečenie!

Budeme potrebovať: 

  • 150 g jahôd (rozmrazených a odtečených)
  • 1 banán
  • 60 g nakrájaných vlašských orechov
  • 200 g polohrubej múky 
  • 80 g banánovej múky
  • 80 g mandľovej múky
  • 60 g gréckeho jogurtu /smotany (100 ml)
  • 2 vajcia 
  • štipku soli
  • 1 ČL škorice 
  • 1 ČL prášku do pečiva/sódy bikarbóny 
  • 80 g kryštálového cukru
  • 40 g trstinového cukru

 

Ako na to:

  1. Predhrejeme rúru na 200 ° C a pripravíme si bochníkovú formu, ktorú  vyložíme papierom na pečenie alebo ju namastíme.
  2. Pripravíme si jednotlivé potraviny. Jahody rozmrazíme a nakrájame. Banán rozmagáme v miske. Napokon nakrájame aj oriešky.
  3. Zmiešame zvlášť suché a mokré ingrediencie. V jednej mise všetku múku, škoricu, sódu bikarbónu/prášok do pečiva a soľ. Odložíme a pripravíme aj mokrú zmes.
  4. Zvlášť zmiešame vo väčšej mise vajcia, kr. a trs. cukor, jogurt a banán, kým sa dobre nespoja. Jemne vmiešame aj nakrájané jahôdky a vlašské orechy (prípadne si necháme z nich časť aj na záver).
  5. Suchú zmes opatrne, ale rýchlo vmiešame do mokrej vo veľkej mise. 
  6. Cesto nalejeme pripravenej formy na chlieb, rovnomerne ho rozložíme (a na vrch môžeme dať ešte časť orieškov a jahôd).
  7. Pečieme asi hodinu, alebo podľa testu so špáratkom, ale tak, aby sa vrch nespiekol, mal by byť zlatohnedý. TIP: Ak vrch začne príliš hnednúť, môže sa počas pečenia na záver prikryť hliníkovou fóliou.
  8. Vyberieme z rúry a necháme chlebík chvíľu odstáť. 
  9. Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Jahodová roláda

Jahodová roláda

  Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?  ...