Ak neviete, ako využiť odložené jahôdky, môžete skúsiť práve do lahodnej a ľahučkej jahodovej peny. Tá si nájde svoje miesto k rôznym maškrtám a skvele doplní všetky chute ovocných dezertov. Plne si však vystačí ako pochúťka aj sama.
Budeme potrebovať:
- 2 šálky jahôd
- 1/2 šálky kryštálového alebo práškového cukru, prípadne stévie
- 1 pl citrónovej šťavy
- 1 pl želatíny
- 1/4 šálky studenej vody
- 1 šálka hustej smotany na šľahanie
- jahody na dozdobenie
Postup na jahodovú penu
- V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujeme jahody na pyré. (Pri mrazom sušených jahôdkach pridáme trochu vody, pri zaváraných vodu odlejeme. Mrazené necháme rozmraziť a odtiecť vodu.)
- Želatínu nasypeme do malej misky plnej studenej vody a necháme 5 minút postáť, aby zmäkla.
- V hrnci zmiešame pyré s cukrom a citrónovou šťavou. Varíme na miernom ohni za občasného miešania, kým sa cukor nerozpustí a zmes mierne nezhustne. Zhruba 5 až 7 minút.
- Zmäknutú želatínu pridáme k jahodovej zmesi a zmiešame, kým sa želatína úplne nerozpustí. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vo veľkej mise vyšľaháme hustú smotanu, kým nezačne držať tvar. Šľahačku môžeme nahradiť aj bielkami a vyšľahať tie.
- Vychladnutú jahodovú zmes jemne vmiešame do šľahačky.
- Zmes môžeme naliať do servírovacích misiek alebo pohárov. Necháme ešte stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Pred podávaním ozdobíme celými či nakrájanými čerstvými alebo mrazom sušenými jahodami.
- Dobrú chuť!
Penu môžeme podávať jednoducho takto alebo ňou dozdobiť napríklad muffiny. Vložíme ju do zdobiaceho vrecka a spravíme slimáčikov. Prípadne môžeme penu využiť ako vrstvu medzi korpusy alebo ako vrchnú vrstvu torty. Aj tam pekne zapadnú jahôdky ako dekorácie, ktoré sú zdravé a chutné, navyše potešia aj oči.