Koláčik z paradajok? Aj taký zákusok sa dá pripraviť a ešte aký voňavý a chutný. Červené paradajky a chrumkavé zlatisté cesto vytvárajú ideálny zážitok aj na pohľad. Takže ide o zákusok pre všetky zmysly.
Ingrediencie
Cesto
- 150 g múky
- 20 g masla
- 30 g zeleninového tuku/margarínu
- 40 ml studenej vody
- ½ ČL morskej soli
Plnka
- 800 g paradajok
- 80 g tvrdého syra (rôzne druhy)
- 1 cibuľa
- 1 ČL mletého korenia
- 1 PL repkového alebo olivového oleja
- bylinky (petržlen, oregano, bazalka…)
- 1 ČL soli
Inštrukcie
- Pripraviť si najprv môžeme stredne veľký plech, formu alebo zapekaciu misu.
- Múku, maslo, soľ a tuk/margarín (ktorý nakrájame) premiešame, najlepšie v kuchynskom robote. Namiesto zel. tuku môžeme využiť aj viacej masla – stuhnutého.
- Postupne po lyžiciach pridávame do cestíčka vodu, až kým cesto nevytvorí jednotnú hmotu a neodlepí sa od misky. Ak je treba, pridáme opäť lyžicu vody.
- Cesto vyberieme, zagúľame a zabalíme do fólie. Dáme vychladiť na 30 minút.
- Po čase cesto rozbalíme a rozvaľkáme na vymúčenej ploche. Malo by byť hrubé najviac 0,5 cm.
- Predhrejeme rúru na 220° C.
- Cesto nanesieme na plech, malo by sedieť na dne a aj po okrajoch. Podľa presahu odrežeme zvyšok cesta, necháme trochu vyvýšené okraje, asi 2 cm.
- Cesto takto necháme vychladnúť asi na polhodinku.
- Potom obložíme hliníkovou fóliou a niečím zaťažíme, napr. sušenými strukovinami.
- Pečieme na teplote 220° C asi 20 minút. Odstránime závažie a pečieme ešte 5 minút alebo do zhnednutia.
- Upečené cestíčko necháme úplne vychladnúť.
- Teplotu rúry trochu znížime, ale budeme ju ešte potrebovať.
- Na náplň budeme potrebovať najmä paradajky, ktoré nakrájame na plátky a trošku posolíme. Ďalej prichystáme cibuľku, ktorú pokrájame a orestujeme na oleji.
- Napokon navrstvíme paradajky, cibuľu a bylinky do pripraveného korpusu a každú vrstvu dokoreníme.
- Na vrch zákusku poukladáme syry pokrájané na plátky.
- Pečieme znova pri teplote 180° C asi polhodinku alebo do zhnednutia.
- Podávame mierne teplé.