Paradajkový zákusok

paradajkový zákusok

Written by Admin

27 februára, 2024

Koláčik z paradajok? Aj taký zákusok sa dá pripraviť a ešte aký voňavý a chutný. Červené paradajky a chrumkavé zlatisté cesto vytvárajú ideálny zážitok aj na pohľad. Takže ide o zákusok pre všetky zmysly.

 

Ingrediencie

Cesto

  • 150 g múky
  • 20 g masla
  • 30 g zeleninového tuku/margarínu
  • 40 ml studenej vody
  • ½ ČL morskej soli

Plnka

  • 800 g paradajok
  • 80 g tvrdého syra (rôzne druhy)
  • 1 cibuľa
  • 1 ČL mletého korenia
  • 1 PL repkového alebo olivového oleja
  • bylinky (petržlen, oregano, bazalka…)
  • 1 ČL soli

 

Inštrukcie
  1. Pripraviť si najprv môžeme stredne veľký plech, formu alebo zapekaciu misu.
  2. Múku, maslo, soľ a tuk/margarín (ktorý nakrájame) premiešame, najlepšie v kuchynskom robote. Namiesto zel. tuku môžeme využiť aj viacej masla – stuhnutého. 
  3. Postupne po lyžiciach pridávame do cestíčka vodu, až kým cesto nevytvorí jednotnú hmotu a neodlepí sa od misky. Ak je treba, pridáme opäť lyžicu vody. 
  4. Cesto vyberieme, zagúľame a zabalíme do fólie. Dáme vychladiť na 30 minút.
  5. Po čase cesto rozbalíme a rozvaľkáme na vymúčenej ploche. Malo by byť hrubé najviac 0,5 cm.
  6. Predhrejeme rúru na 220° C. 
  7. Cesto nanesieme na plech, malo by sedieť na dne a aj po okrajoch. Podľa presahu odrežeme zvyšok cesta, necháme trochu vyvýšené okraje, asi 2 cm. 
  8. Cesto takto necháme vychladnúť asi na polhodinku.
  9. Potom obložíme hliníkovou fóliou a niečím zaťažíme, napr. sušenými strukovinami. 
  10. Pečieme na teplote 220° C asi 20 minút. Odstránime závažie a pečieme ešte 5 minút alebo do zhnednutia. 
  11. Upečené cestíčko necháme úplne vychladnúť.
  12.  Teplotu rúry trochu znížime, ale budeme ju ešte potrebovať.
  13. Na náplň budeme potrebovať najmä paradajky, ktoré nakrájame na plátky a trošku posolíme. Ďalej prichystáme cibuľku, ktorú pokrájame a orestujeme na oleji.
  14. Napokon navrstvíme paradajky, cibuľu a bylinky do pripraveného korpusu a každú vrstvu dokoreníme. 
  15. Na vrch zákusku poukladáme syry pokrájané na plátky.
  16. Pečieme znova pri teplote 180° C asi polhodinku alebo do zhnednutia.
  17. Podávame mierne teplé.

Prečítajte si tiež:

Jahodová roláda

Jahodová roláda

  Stačí trochu zatočiť a jahodovú roládu budete mať pred sebou na tanieri raz-dva. Sladučké jahody schované v tomto zákusku dodávajú celku sviežu chuť a lákadlom na prvý pohľad je jej nápaditá špirálová štruktúra. Ideálny jarný zákusok, čo poviete?  ...